Няма желание за закон за лобизма

Все повече неподготвени депутати ще влизат в парламента

30.09.2017 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Няма желание за закон за лобизма

Депутатите, които са в настоящия парламент не са експерти, коментира икономистът Даниел Парушев в първата част на предаването Q&A с водещ Клара Маринова. Стойностните хора са отвратени от политиката и не желаят да се занимават с нея, смята експертът. Тревожно е, че тенденцията депутати да с лица, които нямат експертиза, ще става все по-силна, прогнозира Парушев. В този смисъл и новият политически проект на шоумена Слави Трифонов няма да е нещо кой знае какво по-различно от досегашното статукво, смята политологът Анастас Стефанов. По думите му обявеният от Трифoнов   кастинг за депутати не трябва да се осъществява през телевизионния екран, а през ревизиране на депутатите от партиите в парламента. Основните лобисти са в парламента и затова депутатите нямат желание да приемат закон за лобизма, твърдят експертите.

Във втората част на предаването Q&A по Bulgaria ON AIR, ще говорим  за сегашното ръководство на БСП, че не чува гласът на всички, ангажирани в партията, коментира депутатът от БСП за България Красимир Янков. По думите му ръководството се е изолирало, заседава веднъж на 2 месеца с националните органи и сред членовете има усещане, че БСП не е алтернатива за управление. В партията има кръг на недоволните, призна още Янков. На въпрос на водещата Клара Маринова дали той е лидер на вътрешното недоволство в БСП, Янков не даде категоричен отговор.

За проблеми в управляващата коалиция призна и депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя отрече да има напрежение между Патриотичния фронт и нейната парламентарна група. Имало е малки проблеми, които са били изгладени на коалиционната среща през седмицата, заяви Атанасова. Първа задача на ГЕРБ през новия парламентарен сезон е приемането на балансиран бюджет за 2018 г. Трите основни направления в него ще са образование, социална политика и сигурност. Ако темпът на ръст на икономиката се запази, безработицата продължава да поддържа ниски нива и има голям излишък в бюджета е възможно да се индексират всички пенсии, поясни Атанасова. Това обаче ще стане ясно при дебатите за бюджета в пленарна зала.

Втора част гледайте тук >>