Умните градове ще играят важна роля в автоматизацията на индустриите и сформирането на нови партньоства между секторите

Правителството трябва да убеди хората в сигурността на данните, за да бъдат приложени новите технологии, категорични бяха лекторите на първата E-InfraTech конференция

22.06.2018 | 15:12 Редактор: Меги Радева
Умните градове ще играят важна роля в автоматизацията на индустриите и сформирането на нови партньоства между секторите

Smart технологиите и IoT не само позволяват технологично развитие и инфраструктурна свързаност, но и предоставят възможност да се вземат интелигентни решения спрямо различните сектори на индустрията. Около това мнение се обединиха експерти от бизнес средите по време на първото издание на конференцията "E-InfraTech", която се организира от Investor.bg, със стратегическото партньорство на Wolf Theiss. Тя се проведе на 21 юни в Capital Fort.

Умни градове, автономни автомобили, производства, базирани на решения като автоматизация и изкуствен интелект – това са само част от промените, които ще можем да наблюдаваме при настъпването на дигиталната трансформация. По прогнози на Ираван Хира, генерален директор НРЕ България, този процес ще започне да се случва много скоро. Според него след пет години развитието на технологиите ще се осъществява толкова бързо, колкото през последните 50 години. По думите му интелигентните решения, които IoT предоставя, могат да засегнат летища, магазини, стадиони, музеи, болници, университети, хотели, автобусни спирки.

Пример за такова интелигентно решение са съвременните сензори, които биха облекчили движението в градските центрове, като същевременно намалят и въздействието върху околната среда. Според Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги“ в А1, интелигентната индустрия ще разчита на анализа на данни, за да се намалят разходите в производството. Ползата от технологиите ще се усети и в управлението на градовете. За пример той даде ново изследване на компанията, което наблюдава къде се намират клиентите в даден час на деня  и в зависимост от тяхното движение настройва светофарите.

Владимир Махнев, дигитален съветник в Майкрософт за Централна и Източна Европа, смята, че новите технологии не са достатъчни, за да могат българските градове да се превърнат в интелигентни. Според него начинът на мислене в цифрови измерения е сред ключовите фактори това да стане възможно, защото без него трудно би се реализирал капацитетът на технологиите. Махнев информира също, че дигиталните градове покриват 2% от земната площ, като в тях се произвежда 2% от БВП. „Една от целите на дигитализацията е намаляване на разходите за енергия и увеличаване на приходите, като подкрепяме клиентите да намерят нови решения“, заяви още той.

Ричард Клег, партньор във Wolf Theiss, препоръча публично-частните партньорства като най-добрия пример при реализирането на умни проекти. „За успеха на един проект в договора трябва да са ясни целите му – как е насочен към пазара, мащабите и сигурността“, заяви Клег.

Той съветва още проектът да се наблюдава, да се разчита на обучение на кадрите, да има възможност да се промени мащабът му, ако нещо се обърка, както и да бъде защитена интелектуалната собственост, когато има много участници. Като пример за успешен проект той посочи предоставянето на IT технология за пречистване на води в Женева Services Industriels De Geneve, в който са участвали Кантона на Женева  и частна фирма.

Но за да могат новите технологии да бъдат приложени в различните индустрии и този тип проекти да бъдат успешни, правителството трябва да се погрижи да убеди хората в сигурността на данните им, за се уверят те в сигурността на технологиите. Зад това мнение застана Гарвин Шойерман, мениджър „Ключови клиенти“ в ELTEK, Германия, по отношение на това каква трябва да бъде ролята на държавната власт в прилагането на smart технологиите.

Първата годишна конференция „E-InfraТech“ бе организирана на 21 юни от Investor.bg със стратегическото партньорство на Wolf Theiss.