Милена Милотинова ще бъде модератор на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите в ЕС

Водещата на предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR ще модерира панел за бъдещето на кохезионната политика на Европейския съюз

18.06.2018 | 15:52 Редактор: Меги Радева
Милена Милотинова ще бъде модератор на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите в ЕС

Журналистът Милена Милотинова ще бъде модератор във втория ден на Конференцията на комисиите по европейски въпроси на парламентите в ЕС (КОСАК), която се провежда от 17 до 19 юни в София. Водещата на предаването „Брюксел 1“ по Bulgaria ON AIR ще модерира панел за бъдещето на кохезионната политика на Европейския съюз. Милотинова е позната на аудиторията като експерт по европейските въпроси, които са в основата на нейното предаване.  

В панела, в който тя ще вземе участие, ще бъдат обсъдени начините за ефективно разпределяне и разходване на европейските бюджети след 2020 година. В дискусията ключови говорители ще бъдат Томислав Дончев, заместник министър-председател на Република България, Искра Михайлова, председател на Комисията по регионално развитие в ЕП и Дана Спинант, директор за бюджета, комуникациите и общите въпроси, Главна дирекция Регионална политика на ЕК. 

Темите във фокуса на двудневната конференцията са: Постижения на българското председателство на Съвета на ЕС, Интеграция и свързаност на Западните Балкани – нов стимул за политиката по разширяване на ЕС, Изграждане на обединена и справедлива Европа, и Европейско междупарламентарно сътрудничество.

На събитието днес премиерът на Република България Бойко Борисов обобщи постиженията на българското председателство на Съвета на ЕС. В дискусиите на събитието участват също Кристиан Вигенин, председател на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева, министърът на българското европредседателство Лиляна Павлова, Лука Жаие, председател на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), Франс Тимерманс, първи заместник-председател на Европейската комисия, Марийд Макгинес, заместник – председател на Европейския парламент, както и представители на парламентите на страните от ЕС.

Конференцията КОСАК е заключителната среща от Парламентарното измерение, в която участват делегации на комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на ЕС и наблюдатели от страните-партньори. Тя дава възможност на парламентаристите да обсъдят въпроси от европейския дневен ред и дейността на КОСАК за периода на председателството, както и да обменят добри парламентарни практики. В края на КОСАК ще бъдат обсъдени Приносите и Заключенията, а председателите на комисиите ще гласуват и приемат двата документа.