Месец на европейското кино стартира на 5 май по Bulgaria ON AIR

Всеки уикенд от 23 часа зрителите на телевизията ще могат да се насладят на легендарни европейски продукции

28.04.2018 | 10:00 Редактор: Меги Радева
Месец на европейското кино стартира на 5 май по Bulgaria ON AIR

Национална телевизия Bulgaria ON AIR посвещава съботно-неделните вечери през май на легендарни заглавия от европейското кино. От 5 до 27 май, в 23 часа, зрителите могат да се насладят на разнообразна палтитра от забавни, драматични и истински истории, пресъздадени в стила на европейското висококачествено кино.

В събота, 5 май, от 23 часа комедията „Бирария „Романтика” ще събере пред екрана любителите на приятните и разтоварващи забавни истории. Белгийският филм, режисиран от Джоел Ванхоброук, разказва за напълно реновиран ресторант, чийто успех се дължи на усърдната работа и кулинарните умения на Паскалин и нейния шеф – Анджело. Всяка година бирария „Романтика“ е най-пълна на празника на влюбените Св. Валентин, а хаосът е  винаги налице. Докато шеф Аджело подготвя романтичното меню за специалната вечеря, Паскалин украсява и подрежда масите. Всичко върви по план, когато внезапно се появява бившият любовник на Паскалин...

Позитивното и забавно настроение ще продължи и в неделя, 6 май, когато точно в 23 часа ще се излъчи роматичната френска комендия „Парижки лудории“.

През следващия уикенд Bulgaria ON AIR ще заложи на драматични и завладяващи военни продукции. На 12 май, събота, френският филм „Не ми казвай, че момчето е лудо“ ще разкаже историята на млад мъж, от арменски произход, на име Арам, който през 80-те години на миналия век взривява колата на турския посланик в Париж.

В неделя, 13 май, австро-италианската военна драма „Тихата планина“, режисирана от Ернст Госнер, ще представи на зрителите пленителна любовна история. По време на първата световна война млад австрийски войник на име Андреас Грюбер се бори с всички сили, за да прекоси Алпите и да спаси голямата си любов – Франческа. 

„Банклейди“ (Bank Lady) е следващото вълнуващо заглавие, част от месеца на европейското кино по Bulgaria ON AIR. На 19 май, точно в 23 часа, биографичният екшън, режисиран от Кристиан Алвар, ще разкаже истинската история за Гизела Верлер – първата германка, извършила банков обир.

Още на следващия ден – в неделя, на 20 май, зрителите ще могат да се насладят на убедителната актьорска игра на световноизвестна френска актриса и носителка на "Оскар" – Марион Котияр, в драмата „Два дни, една нощ“. Историята на филма се развива в Лиеж, Белгия, където работничка на име Сандра (Котияр) научава, че колегите й са се съгласили да получат бонус от 1000 евро, в замяна на нейното уволнение. Тя разполага само с два дни, за да ги убеди да се откажат от парите и да запази работата си.

Последният майски уикенд ще започне с френско-канадската драма на режисьора Денис Аркан - „Нашествията на варварите“. В събота, 26 май, от 23 часа зрителите на Bulgaria ON AIR ще станат част от трогателната история на болния от рак Реми, чийто най-близки и приятели се събират при него, за да посрещнат заедно последните му дни. Въпреки тъгата в атмосферата и тежките срещи на Реми с отчуждения си син и бившата му жена, филмът представя смъртта като най-естественото нещо в живота на всеки човек.

Вълнуващият месец на европейското кино по Bulgaria ON AIR е отредил последната майска неделна вечер на биографичната драма „Филомена“. На 27 май от 23 часа в главната роля ще влезе брилянтната британска актриса и носителка на „Оскар“ – Джуди Денч. Филмът, режисиран от Стивън Фриърс, пресъздава истинската история на майка, която дълги години търси изгубения си син.

Не пропускайте завладяващите образци на европейското кино всеки уикенд на май, от 23 часа, по Bulgaria ON AIR!