Ситуацията на полузаконност пречи на всички, заяви главният архитект на София на бизнес закуска, организирана от сайта Imoti.net

Събитието е част от проекта "Годишни награди на Imoti.net", който насърчава добрите практики в сектора

23.02.2018 | 14:48 Редактор: Лиляна Анева
Ситуацията на полузаконност пречи на всички, заяви главният архитект на София на бизнес закуска, организирана от сайта Imoti.net

"Нуждаем се от специални регламенти и работим за промяна на съществуващите правила, които да създадат яснота и спокойствие в бизнеса“. Това каза главният архитект на София Здравко Здравков по време на бизнес закуската "ЗУТ и ЗУЗСО – предизвикателства пред бизнеса с имоти", организирана от сайта Imoti.net.

Темите на фокус на събитието бяха: "ЗУТ и ЗУЗСО – проблеми и предизвикателства пред инвеститори, строителни предприемачи и брокери на имоти“ и "София – град на хората“ - план за развитие на столицата през 2018 година. Модератор на дискусията беше Иван Велков, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация.

Според главния архитект на София ситуацията на полузаконност пречи на всички. Основната цел според него е спазването на правилата за графичната част от плана за строителство и височината на сградите. Според Здравков липсата на ясни регламенти какво и къде може да се строи и с каква височина е причина визуално сградите да не изглеждат добре.

Tой напомни, че са приети на първо четене от парламента промени в Закона за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО), които предвиждат височината на сградите в централната част на града да бъде ограничена до 50 м, в рамките на Околовръстния път – до 75 м, а извън Околовръстния път – до 15 м. 

Част от бизнес закуската бе и арх. Любо Георгиев, директор на ОП "Софпроект-ОГП“. Според него, наред с промените в регулациите, основна цел е изграждането на система за взаимодействие между заинтересованите страни, тъй като в момента липсва доверие между граждани, администрация и инвеститори.

Законът за устройство на територията (ЗУТ) е изчерпан и е необходимо изцяло ново законодателство в планирането и строителството, смята арх. Петкана Бакалова от Камарата на архитектите в България (КАБ). Предложението на КАБ е контролът да се извършва чрез електронна система. 

Това бяха само част от акцентите по време на първата за 2018 година Бизнес закуска на сайта Imoti.net. Събитието е част от проекта "Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора. Мисията на Imoti.net е да подкрепя коректните участници в имотния бизнес, така че потребителите на техните услуги да могат да правят правилен избор в свой интерес по всяко време. В полза на потребителите през 2017 година Imoti.net стартира поредицата "Доверен брокер“ със съвети за разграничаване на коректните и некоректни посредници при сделките с имоти. 

Генерален партньор на Бизнес закуските на Imoti.net е Банка ДСК.

Снимка: Олег Попов