Новото румънско правителство–поредната гнила ябълка

Водещата и продуцент на Новините ON AIR Мартина Ганчева с анализ за вестник "Труд"

29.01.2018 | 11:21 Редактор: Меги Радева
Новото румънско правителство–поредната гнила ябълка

Мартина Ганчева, водещата и продуцент на Новините ON AIR, представи анализ по повод новото румънско правителство за вестник "Труд". 

Изрусените коси и обемът в прическата често стават повод за шеги с нея. Тя самата предпочита национална носия пред костюм. Но дали родолюбието й опрощава грехове и гафове от сорта, че Пакистан и Иран били членове на Европейския съюз? Запознайте се с 54-годишната Виорика Дънчила. Преди да влезе в голямата политика, тя работи като учителка в град Виделе, Телеорман. По-късно става инженер в петролна компания. През 1996-а се присъединява към редиците на Социалдемократическата партия.

От 2009-а е евродепутат и в момента кара втори мандат. Занимава се активно с въпросите на земеделието и селското развитие, а през 2015-а стана председател на женската организация на СДП. Въпреки дейността си обаче, от общо 751 депутати, Виорика Дънчила е в дъното на класацията по присъствие в Европейския парламент. А „Политико“ я описва като експерт в избягването на отговорите. Около името й започна да се шуми, когато през февруари миналата година избухнаха невижданите от падането на комунизма протести срещу корупцията в Румъния. Тогава Дънчила прати имейли до всичките си колеги в Европарламента, за да обясни, че тревогите им около новото законодателство са необосновани.

На родна земя обаче Виорика хич не е убедителна. Преди седмица, след заседание на Социалдемократическата партия, журналисти я засякоха да излиза през задната врата. И я изненадаха с въпроса „Ще има ли в новия кабинет министри с досиета в Националната дирекция за борба с корупцията?“. Вместо да отговори, изрусената дама скочи в личния си автомобил и излетя с мръсна газ. Има причина да се чувства неудобно. Заформящият се около нея кабинет е поредната гнила ябълка.

Говори се, че в състава му ще влезе Теодор Мелешкану. През 2014 г., когато за втори път беше назначен за външен министър, той изкара на поста си едва 8 дни. Причината – скандала с организирането на президентския вот в чужбина. Тогава хиляди румънци зад граница не успяха да пуснат бюлетина за държавен глава заради липсата на достатъчно избирателни секции.

За вицепремиер и министър на регионалното развитие пък се спрягаше заместник-председателят на Социалдемократическата партия Пол Стънеску. Само няколко дни преди кандидатурата му да бъде официално оповестена, той се оказа с досие в Националната дирекция за борба с корупцията и обяви, че ще се оттегли от партията. Оказа се, че Пол е присвоил средства от Окръжния съвет на Олт, за да финансира футболен отбор.

Не са малко скандалите и около министърката на околната среда Грациела Гаврилеску. През есента на миналата година тя подписа заповед за избиването на 140 мечки, в случай че преместването им е невъзможно. През 2015-а същата дама обяви, че ще съди „Фолксваген“ за замърсяване на въздуха. 

Целия анализ прочетете в Труд.