Брюксел преди Коледа през погледа на Мартина Ганчева

Анализ на водещата и продуцент на Новините ON AIR за "Капитал"

15.12.2017 | 12:00 Редактор: Меги Радева
Брюксел преди Коледа през погледа на Мартина Ганчева

"Деспасито" тук звучи в джаз вариант. Чистотата е на почит. Колекционирането на винтидж предмети – любимо хоби. Какво още разказа Мартина Ганчева - прочетете анализа й за в. "Капитал":

Брюксел е дом на 5000 дипломати (по този показател се конкурира само с Вашингтон) и на още милион и двеста хиляди симпатични обитатели. Градът е пионер в много отношения. Тук през 1763 г. е отворено първото казино (La Redoute). Измислени са Индексът за телесна маса, Теорията за Големия взрив, саксофонът, пластмасата, противозачатъчното хапче, крикетът и ролерите. А през 1929 г. на Rue Keyenveld 48 се ражда актрисата Одри Хепбърн.

Обратно в настоящето, Белгия продължава да е първенец – по най-много замъци и ресторанти на квадратен километър. Страната е водещият световен износител на билярдни топки, а магистралите й се виждат от Луната, толкова добре осветени са те. В момента грейнал е и Големият площад (Grand Place). Най-вече заради Коледния базар, който отвори врати на 24 ноември и ще посреща местните жители и туристите до 31 декември. Но със своите 2000 магазина за шоколад, Белгия празнува целогодишно. Най-голямата фабрика за шоколад е в Източна Фландрия. 332 компании произвеждат 220 000 тона шоколад и дават работа на 11 900 души. Оборотът е 5 милиарда евро годишно. Един белгиец поглъща средно 6 килограма шоколад за 12 месеца.

Статистиката е обяснима. Във всеки магазин за шоколад, особено в района на Големия площад (Grand-Place), посетителите биват щедро гощавани с големи парчета и невероятно добри оферти – например микс от 6 кутии за 9,90 евро. Дори самата Мадона смята, че "кутията шоколадови бонбони е по-добра и от секс, стига, разбира се, шоколадът да е белгийски". Балансиран, не прекалено горчив, нито натрапчиво сладък. Зърната му са смлени толкова ситно, че усещането върху небцето е като за естествена коприна или кадифе. Кралски вкус. 

Белгия е световноизвестна и с пържените картофки (pommes frites). Най-добрите се ядат на крак пред един food truck в Европейския квартал, а наблизо, логично, има Банка за бира. Местните изпиват по 150 литра бира на година. Видовете са над 1000, но най-популярната е Chimay (Notre-Dame de Scourmont). В заведение Le Cercueil ("Ковчегът") ще ви я поднесат в халба във формата на череп. Барът се появява на бял свят през 1974 г., след като филмът "Екзорсистът" става хит. Бира в комбинация с неонови светлини има и в Delirium Café. Предпочитано от студентите, това място предлага 2000 вида пиво, изредени в меню като учебник по математика.

Вижте целия анализ