Политически крамоли отново разделят Румъния

Мартина Ганчева с анализ за тихата война между Ливия Драгня и премиера Михай Тудосе за в. "Труд"

03.11.2017 | 18:13 Редактор: Константина Маркова
Политически крамоли отново разделят Румъния

Водещата и продуцент на "Новините ON AIR" Мартина Ганчева, която е и специалист по темите с Румъния, представи обширен анализ за тихата война между Ливия Драгня и премиера Михай Тудосе пред вестник "Труд".

Тази година румънците не се маскираха за Вси Светии. Не защото си имат Дракула, а защото си имат Ливиу Драгня. Лидерът на най-голямата политическа партия отвъд Дунава доказа, че е въплъщение на злото. Той реши да отпразнува 55-я си рожден ден навръх годишнината от трагедията в "Колектив". Вероятно е забравил пожара, който избухна в нощния клуб през 2015-а, след пиротехническо шоу на рок концерт. Пламъците скорострелно обхванаха заведението, таванът падна, млади хора загинаха на място или при паниката и блъсканицата в тесните изходи. Други издъхнаха в болницата. Трагедията отне живота на 64 души – младежи между 14 и 16 години. Оказа се, че заведението – бивша добивна фабрика – не отговаря на нормите за безопасност. Срещу собствениците на нощния клуб бяха повдигнати обвинения в непредумишлено убийство. Огненият ад и човешката трагедия родиха колективна революция, която още тлее. Защото премиерът е нов, проблемите са стари, а раната не е зараснала.  

Докато съпартийците на Драгня се надпреварваха в клиширани пожелания за здраве и успехи, а президентът Клаус Йоханис изпрати букет бели орхидеи (символ на приятелството) в опит да разтопи леда, в социалните мрежи гневни румънци написаха: "Нека Бог ви дари с още 55 години живот, за да върнете парите, които сте откраднал". Недоволните линчуваха председателя на Социал-демократическата партия на символична екзекуция пред местен клуб на булевард "Мирча Елиаде". И макар че бяха шепа хора за разлика от 2015-а година, когато се събраха хиляди, тръпка полази по гърба на Ливиу Драгня. И го обзе страх.

Именно от страх през изминалата седмица съпартийците на Драгня лансираха скандалния проектозакон „Антипротести”.  Иницииран от сенатор Виорел Салан – бригаден генерал и бивш шеф на Окръжния инспекторат на жандармеристите в Хунедоара, документът предвижда повече правомощия за жандармерията. Според него полицаите да имат право да използват сила, ако тълпата не им „съдейства”. 124 депутати вече подкрепиха законодателната инициатива.

Но все по-малко са тези, които подкрепят Социал-демократите в тяхната управленска програма. Година след изборите, тя прилича на потъващ айсберг. Икономическите мерки, които СДП обеща (това й осигури невиждано добър резултат в урните), отпадат една по една. Увеличението на минималната работна заплата и това на пенсиите не биха могли да бъдат покрити от бюджетните приходи, които са по-малки от разходите. Жертвани бяха и някои публични инвестиции в инфраструктурата, защото изискваха 25 % съфинансиране - пари, които управляващите нямат откъде да вземат. Втората слабост, за която никой не говори по телевизията, е финансовата задлъжнялост. През 2017-а година този процес се ускори. 

Прочетете анализ в "Труд".