Силвия Лулчева: Няма как детето да бъде читател, ако не вижда родителите си с книга

Любимата българска актриса, която от години подкрепя кампанията „Забавното четене“, даде интервю в предаването „Днес“

22.07.2016 | 15:46 Редактор: Константина Маркова
Силвия Лулчева: Няма как детето да бъде читател, ако не вижда родителите си с книга

Силвия Лулчева се срещна с екипа на предаването „Днес“ по Bulgaria ON AIR, за да разкаже на зрителите как се е превърнала в страстен читател и как е предала любовта към книгите на дъщеря си. Актрисата е дългогодишен посланик на инициативата на медийна група Investor и Bulgaria ON AIR „Забавното четене“.

„Четенето трябва да бъде осъзнат процес, да разбираме какво провокират у нас срещата с дадена книга или вълненията на даден автор“, коментира тя мисията на „Забавното четене“ тази година – да насърчи децата да четат с разбиране, или „между редовете“.

Актрисата отбеляза ключовата роля на родителите и семейството във възпитаването на любов към книгите у децата. "Няма как детето да бъде читател, ако не вижда родителите си с книга".

Четенето е рутина, също както и правилното хранене, хигиената, здравето, спортната активност - докато стане необходимост, смята Лулчева. Тя вярва, че колкото по-рано децата започнат да четат, толкова по-добре ще бъдат подготвени за реалния живот и толкова по-трудно ще се поддават на манипулации.

„Книгата е начин да се срещнеш с много хора без да излизаш от вкъщи“, добави тя. А за да бъде четенето забавно, според нея е необходимо само „малко усилие, малко любов и цялата ти откровеност“.

Целия разговор на репортера Борислав Петров с актрисата вижте във видеото: