Мария Стоянова:В България липсва дефиниция на обществените медии

След поредния фалстарт на промени в Закона за радиото и телевизията (ЗРТ), Мария Стоянова от Съвета за електронни медии, гостува в "Полиграф плюс" на Светла Петрова.

22.11.2015 | 00:00 Редактор: Виргиния Стаматова
Мария Стоянова:В България липсва дефиниция на обществените медии

Двадесет и шест години след промените, дебатът за необходимостта от плуралистични обществени медии все още предстои, коментира пред "Полиграф плюс" Мария Стоянова от СЕМ. 

По думите й проблемът се корени в липсата на дефиниция и следователно разбиране на функцията на обществените медии.

През 1999-та Съветът на министрите на ЕС решава, че всяка държава членка може самостоятелно да определи модела на финансиране на обществените медии, но настоява държавите да дефинират обществената мисия на тези медии, допълни Мария Стоянова. През 1999-та България не е била член на ЕС, но това не я освобождава от задължението, категорична беше тя.  

В още България не е определена мисията и целите на обществените медии, коментира Мария Стоянова. 

Тя допълни, че през 2001-ва Европейската комисия (ЕК) препоръчва обществените медии да водят двойно счетоводство, като отчитат отделно публичните средства и приходите от реклама. У нас това също не е направено. 

Заложеният в ЗРТ "Фонд радио и телевизия", не функционира, е становището на СЕМ. Фондът трябваше да финансира обществените медии БНР, БНТ и БТА, както и да финансира продукции, а средствата в него - да постъпват чрез такси. Според взетото в НС решение, дискусията за функцията на обществените медии се отлага за догодина.