ВУЗФ проведе кръгла маса за предизвикателствата пред реформата в здравеопазването и техните решения

Участие в нея взеха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и зам.-министърът Жени Начева

01.11.2018 | 12:43 Редактор: Василена Василева
ВУЗФ проведе кръгла маса за предизвикателствата пред реформата в здравеопазването и техните решения

Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ) бе организатор и домакин на кръгла маса на тема "Модели за преструктуриране на здравеопазването в България (проблеми и възможни решения)“, която се проведе на 30 октомври в университета.

Дискусията събра представители на трите страни в предложените модели за реформа в здравеопазването – държавата, болниците и застрахователите и очерта най-големите предизвикателства пред реформата.

Основната цел на кръглата маса беше да се чуят различните гледни точки, проблемите, които възникват, предизвикалествата пред страните и как да бъдат минимизирани рисковете за системата.

В кръглата маса участваха министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и зам.-министърът Жени Начева, представители на ръководството на Асоциацията на българските застрахователи, шефове на най-големите застрахователни компании у нас, директори на университетски болници, членове на Фискалния съвет и ректори на медицински университети.

Кръглата маса се организира под шапката на Лабораторията за научно-приложни изследвания на ВУЗФ – ВУЗФ Lab, която бе открита официално преди дни. Една от целите на Лабораторията е да бъде трибуна за провеждане на точно такива професионални дискусии, които да произвеждат решения и правилни модели за реформи в здравния, финансовия, данъчния, икономическия и други сектори. Кръглата маса за промените в здравеопазването беше първата от тях. От ВУЗФ Lab. обещаха да бъдат посредник в този процес и да организират втора среща по темата, след като станат ясни резултатите от дейността на работните групи в Министерството на здравеопазването. Тези работни групи бяха създадени, за да изработят предложения за най-добрите решения за модел на здравеопазването, които се очаква да бъдат факт до края на годината.

В началото на срещата бяха представени и директорите на програмните направления на Лабораторията на ВУЗФ, които с експертизата си ще участват в по-нататъшните дискусии. Следващата подобно събитие, което ВУЗФ Lab организира е научно-приложна конференция относно данъчното законодателство. Тя ще се проведе на 16 ноември във ВУЗФ.