Шестима студенти получиха стажове, стипендии и парични награди от националния конкурс "Млад Одитор"

Победителите бяха отличени на официална церемония в "София Хотел Балкан“

22.06.2018 | 12:23 Редактор: Василена Василева
Шестима студенти получиха стажове, стипендии и парични награди от националния конкурс

Шестима студенти получиха стажове и награди от седмото издание на националния конкурс „Млад Одитор“, който се организира от Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ), заедно с Одиторски дружества „Ейч Ел Би България“ и „Захаринова Нексия “. Целта му е популяризира одиторската професия сред младите хора в България, както и да подчертае ролята на одита в бизнес средите и обществото като цяло. 

Първото място в конкурса спечели Кирил Лучков от Стопанска академия „Димитър Апостолов Ценов“ – Свищов. Той получи парична награда в размер 2000 лв. и възможност за едномесечен стаж в одиторските компании „Ейч Ел Би България” и „Захаринова NEXIA”. Вторият победител в „Млад Одитор“ е Ана Първанова от Икономически университет – Варна, a третото място спечели Алексей Сингур от същия университет. Те също получиха парични награди и възможност за едномесечни стажове в одиторските компании.

На церемонията бяха присъдени и 3 поощрителни награди за участниците с най-оригинални идеи при решаване на казуса. Годишна стипендия в размер на 25% от таксата за обучение в магистърска степен по програмите на ВУЗФ, с преподаване на български език, получи Адриан Калчев от Икономически университет – Варна. Наградата му бе връчена лично от ректора и основател на ВУЗФ доц.д-р Григорий Вазов.
Втората пооощрителна награда се присъди на Петра Фотева от Университет за национално и световно стопанство от Цветан Цветков – председател на Сметната палата. Тя получи възможност за едномесечен стаж в Сметна палата на Република България. Христина Сургучева от Икономическия университет спечели възможност за стаж в Изпълнителна Агенция Сертификационен одит на средствата от европейските земеделски фондове. Тя бе връчена от Теодора Чавдарова – главен секретар на изпълнителната агенция. 

Церемонията беше уважена и от много други представители на държавни институции, публичния финансов сектор, търговски, одиторски и застрахователни дружества у нас. Сред специалните гости бяха Менда Стоянова - председател на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание, Диана Йорданова и Ралица Агайн Гури -зам.председатели на КФН, Цветан Цветков - председател на Сметната палата, Галя Димитрова – изпълнителен директор на НАП, Огнян Симеонов - председател на Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори, подуправителят на НОИ Весела Караиванова и други.

В седмото издание на “Млад одитор” се включиха студенти от над 11 университета в страната. Имаше и чуждестранно участие на представители от университетите в Глазгоу и Италия. До втория етап, решаването на тест, бяха допуснати 52 участници, а към трети етап - решаването на казус, достигнаха всички с над 60% верни отговора на теста. 

На тазгодишната церемония беше обявено и официалното присъединяване на одиторско дружество „Захаринова и партньори“ към мрежата на Nexia International - водеща глобална мрежа от независими счетоводни и консултантски фирми, която е в топ 10 на глобалните одиторски компании и работи в повече от 115 държави по света. Мрежата има 667 офиса, повече от 30,000 служители, над 245 партньора в световен мащаб.