Средно с 10% ще нараснат цените на жилищните имоти в Стара Загора и региона до края на годината

Забелязва се увеличение в продажбата на гаражи, отчетоха експерти по време на бизнес закуската на Imoti.net в града
Публикувана: От:

През последните 4 години имотният пазар в Стара Загора и региона се развива динамично, отчетоха експерти по недвижими имоти по време на бизнес закуската на Imoti.net, която се проведе на 21 май в града.

„От началото на годината до момента средното ниво на покачване на цените на жилищни имоти е около 10%. Очакванията ни са цените да продължат да нарастват плавно, пак в тези граници“, обясни Красимира Димитрова от агенция за недвижими имоти "Явлена", която направи анализ на имотния пазар в града и региона. Тя категорично отхвърли вероятността в Стара Загора да има имотен балон, с
аргумента, че поскъпването на жилищата е ограничено от новото строителство и платежоспособността на купувачите.

Данните сочат, че в Стара Загора и района най-често хора на възраст между 25 и 40 години инвестират пари в собствено жилище за лично ползване, а над 40-годишна възраст го правят с цел дълготрайна инвестиция. Експерти отчетоха и повишен интерес към закупуването на гаражи в града, като причина за това се оказват недостатъчния брой паркоместа в по-заселените градски райони.

Директорът на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов заяви, че бизнесът в града се опитва да привлече инвестиции, но не на всяка цена.

"Искаме да привлечем такива инвеститори, които ще имат нужда от висококвалфицирани кадри", категоричен бе Стоилов.

По време на бизнес закуската на Imoti.net представители на община Стара Загора отчетоха, че градът е сред първенците по привличане на средства за подобряване на градската среда. На територията на общината има над 75 санирани сгради, пречиствателна станция и регионално депо за отпадъци.

"Най-много се гордея с подобрения градски транспорт, имаме нови автобуси и тролейбуси. Изградихме велоалеи и информационна система за гражданите", посочи Георги Симеонов, началник на дирекция "Устойчиво развитие и евроинтеграция" в община Стара Загора.

Бизнес закуската на Imoti.net в Стара Загора е част от проекта "Годишни награди на Imoti.net”, който насърчава добрите практики в сектора. Генерален спонсор проекта е Банка ДСК. Мисията на Imoti.net, който е част от Investor Media Group, е да подкрепя коректните участници в имотния бизнес, така че потребителите на техните услуги да могат да правят правилен избор в свой интерес по всяко време. В полза на потребителите Imoti.net стартира и поредицата "Доверен брокер" със съвети за разграничаване на коректните и некоректни посредници при сделките с имоти.

Коментари ( 0 )