България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Случилото се с малката Мими било тотално безхаберие от страна на държавата

Нужно е поемане на политическа отгорност, посочиха експерти

20.06.2019 | 09:13 Редактор: Юлия Христова
Случилото се с малката Мими било тотално безхаберие от страна на държавата

НЗОК си е позволила липсва на медикамент за лечение на левкемия, което не е рядко заболяване, то е първа линия терапия. Проблемите с лечението на деца като малката Мария, която почина в ИСУЛ, са ужасно много, не са само в прехвърлянето на топката между държавата и семейството. Това стана ясно от думите на Пенка Георгиева от фондация "Заедно с теб", която гостува в "България сутрин".

6-годишната Мими със Синдром на Даун, която се лекуваше от левкемия, издъхна вчера в ИСУЛ. Лекарите успяват да постигнат ремисия, но преди няколко месеца заболяването се завръща.

Пред Bulgaria ON AIR Георгиева съобщи, че вчера е бил получен сигнал от Силистренско от родители, които били принуждавани да дойдат лично в София, за да задействат документите за лечението на детето си.

"Такова нещо във Фонда за лечение на деца нямаше. Не може да има такова отношение!", категорична бе Георгиева.

"Директорът на фонда работеше добре, за 1 час минаваха 80 деца, всичко вървеше перфектно", допълни събеседничката.

По думите на другия гост в студиото Аделина Банакиева, член на НГИ ''Системата ни убива всички", един от проблемите в момента е това, че имаме само една здравна каса, както и че монополните звена стават огромни.

"Проблемът с получената фактура от майката е проблем на всички звена", посочи тя.

Събеседничките определиха случилото се като тотално безхаберие и бяха единодушни, че трябва да има приемственост в институциите, както и че никой в администрацията, отговарящ за навременното лечение, не бива да се учи на гърба на умиращи деца.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК