Вицепремиерът Екатерина Захариева в "Брюксел 1"

Има ли рискове за България от напрежението между Русия и Украйна

10.12.2018 | 13:22 Редактор: Зара Паталева
 Вицепремиерът Екатерина Захариева в

След срещата на външните министри от НАТО в Брюкселq гост в първата част на предаването е вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева. Кога Македония и Босна могат да станат членки на Алианса, има ли рискове за България от напрежението между Русия и Украйна в Азовско море, заплаха ли са руските ракети за Европа и опасно ли е напрежението между Вашингтон и Москва за Европа, трябва ли да бъде ли закрита Агенцията за българите в чужбина, какво предлага премиерът или трябва да се създаде ново министерство на нейно място, както настоява вицепремиерът Каракачанов. 

Във втората част на предаването с изпълнителния директор на Съюза на международните превозвачи Йордан Арабаджиев и депутата Милен Михов говорим за промяната в правилата за превозите в Европа. Защо се оказахме изчислената жертва на заседанието на транспортните министри тази седмица и ще успее ли България да се пребори за исканията на превозвачите си?  Евентуален военен конфликт в Черно море би повлиял отрицателно на страната ни, заяви премиерът Борисов по повод напрежението между Русия и Украйна в Керченския пролив и призова за здрав разум. Борисов добави, че към момента няма военни кораби в Черно море и поясни, че разрешаването на влизането на военна техника в страната ни става с решение на Министерски съвет. Евентуални военни действия биха затруднили и реализирането на "Турски поток". Напрежението между Русия и Украйна беше дискутирането и по време на срещата на външните министри от НАТО в Брюксел, на която Македония беше подкрепена за членство в НАТО, което според САЩ може да се случи и през 2020 година, а Босна и Херцеговина получиха План за действие за членство.

По тези и още въпроси – разговор с вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, "Брюксел 1" по Bulgaria on air.

Втора част гледайте тук >>