Министър Лиляна Павлова: Българското председателство стабилизира Западните Балкани

Европредседателството - надпартийна тема

09.07.2018 | 13:34 Редактор: Зара Паталева
Министър Лиляна Павлова: Българското председателство стабилизира Западните Балкани

Евролидерите дадоха много добри оценки на българското председателство. Каква е равносметката за България от шестте месеца - в студиото в Страсбург, веднага след отчета на премиера в Европарламента във вторник, говорим с ресорния министър Лиляна Павлова. Тя коментира и критиките на президента Румен Радев. 

Оценка на председателството направи и лидерът на ПЕС Сергей Станишев, когото също ще чуем в предаването. С него ще говорим и за това, намериха ли евролидерите добро решение за мигрантите. 

ЕП отложи два въпроса, по които имаше остри спорове - гласуването на пакета "Мобилност", който предизвика масови протести на българските превозвачи, и даването на мандат за преговори за Директивата за авторските права. Така евродепутатите не приеха становището на ресорната правна комисия да започнат разговори със страните-членки и Европейската комисия за синхронизиране на законодателството. Решението означава, че ще тече нов дебат за директивата и ще има гласуване през септември. 

За всичко това ще говорим във втората част на предаването - с еврокомисаря Мария Габриел, а след това - и с евродепутата Ангел Джамбазки. 

Втора част гледайте тук >>