Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Историк: Българската държава е основана през 632 година

Аспарухова България и България на Кубрат е една и съща държава, твърди Петър Николов-Зиков

03.04.2019 | 14:54 Редактор: Зара Паталева
Историк: Българската държава е основана през 632 година

Българската държава е създадена през 632, а не през 681 година. Аспарухова България и България на Кубрат е една и съща държава, част от една и съща държавна традиция. Велика България действително е била огромна по територия държава. Кубрат не би получил титлата "патриций", ако не е приел християнството. За неговия внук Тервел пък определено може да се твърди, че е християнин иначе не би получил титлата "кесар", тъй като тази титла всъщност се дава чрез християнска литургия, разказа историкът и политолог Петър Николов-Зиков в предаването "Операция история" по Bulgaria ON AIR.

Според автора на книгата "Българската монархия", с идването на власт на иначе великата Крумова династия, се прекъсва християнската традиция на наследниците на Кубрат. Владетелите от Крумовата династия се опитват да унищожат спомена за владетелите преди тях. Тази промяна може да се обясни с жестоките войни с Византийската империя, която е основният носител на християнството тогава.

През 1989 година трябваше да върна паметника на българските летци в градинката между парламента и Софийския университет. Той е махнат навремето по заповед на Людмила Живкова, за да не закрива паметника на Климент Охридски. Помня деня, тъй като тогава бяха събитията при "Кристал" и протестите на "Екогласност". При изкопните работи на около две метра дълбочина открихме череп, заровен вертикално. Зад едното му ухо имаше дупка като от куршум. Прецених, че черепът най-вероятно е отрязан от останалата част от тялото. Други кости не открихме.

Първо мислех да го взема, докладвах на командването, но ми казаха в онези хаотични времена да не правя нещо. Оставих черепа там, като насипах около него пясък, за да не го разруши бетонът, който се налива във фундамента на паметника. И до ден днешен си е там. Не знам чий череп е, но понеже съм така да се каже "луд" по темата за Бенковски, всички белези по черепа, прострелената дупка, отрязването на главата, ми навяваха съмненията, че може и да е на войводата. Обръщал съм се към много институции, но никой не обръща внимание, разказа полковникът от резерва Йордан Костадинов. Той коментира и ракетната мощ на България и как тя бе унищожена. И определи унищожаването ѝ като изключителна глупост.

Втора част гледайте тук >>