Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

За подвига на Списаревски

Орли в небето над София

03.01.2019 | 23:35 Редактор: Зара Паталева
За подвига на Списаревски

Списаревски съзнателно е извършил таран на американската "крепост". Навремето се появи една версия, че сблъсъкът му със противноковия самолет е бил злополука. Всеки който е атакувал по-голям самолет, знае че зад него се образуват такива вихри, че няма как да го удариш, ако не държиш здраво. Аз самият съм атакувал по време на учения по –голяма цел и въздушните струи ме изхвърлиха на 2000 метра от него - разказа проф. полковник Димитър Недялков.  

Списаревски е загинал при удара на неговия самолет в земята. "Месершмит''-ът му е бил много добър самолет, но не е бил достатъчно въоръжен за да се справи с ''въздушна крепост''. 

Решението да се обяви ''символична'' война на Обединеното кралство и САЩ е едно от най-безумните решения на българското Народно събрание. Политиците не ме може да не са си давали сметка срещу какви колоси се изправяме. Има различни типове войни, но ''символични'' няма. След битката при Сталинград, разгромът на японците при Мидуей и овладяването от Съюзниците на Северна Африка, цар Борис Трети се е опитвал да изкара България от съюза с Германия, но смъртта му прекъсва тези опити. Тогава започват и бомбардировките.  

Нашата авиация не е била готова за този сблъсък в техническо отношение. Имали сме едва 19 прилични самолети, но сме имали поколението на Списаревски, което е било готово да се жертва за родината.  

Втора част гледайте тук>>