Операция: История

Историческо предаване за знакови моменти в българската и световна история и значими и противоречиви личности.

Водещ: Росен Петров

Всяка неделя в 16,30 часа

Русия срещу Украйна в историята

Украинската държава възниква след болшевишката революция
Публикувана:

Създаването на украинската нация е дълъг процес, но самото възникване като държава е свързано с болшевишката революция. Тогава се създава Украинската народна република, която е призната от Ленин и  е страна по Брест-литовския мирен договор от 3 март 1918 година. Между другото този договор е подписан и от България, като част от Централните сили, които побеждават Русия - разказа доц. Д-р Александър Сивилов.

Вижданията на болшевиките за самоопределинието на отделните народи в бившата Руска империя съдейства за украинизацията на част от населението в Украйна. По време на съветската власт навсякъде се учи украински език. Украинската съветска социалистическа република е една от създателките на СССР. Най-известния съветски лидер от украински произход е Никита Хрушчов. Той дори обича да носи традиционните украински ризи със шевици на публичните си изяви.

За нас българите е най-добре между украинците и русите да настъпи мир, тъй като и двата народа са ни много близки, а и конфликтът е в голяма близост до нас.

Всяко време има своя морал и разбиране.Нещо, което днес е осъдително, в миналото не е било. Факт че в древногръцката цивилизация е имало затворени мъжки общества със хомосексуална ориентация.Групи най -вече са от воини. Такива е имало и в Тива и в Спарта разказа известната историчка проф.Лизбет Любенова.

Интересни нрави е имало е в Римската империя, особено в култа към бог Митра, където също се формира затворено мъжко общество или по-късно пък в Ордена на Тамплиерите. Това са просто факти, а не хомофобия. 

В нашето общество по време на турското робство също е имало странни от гледна точка обичаи. Например, за да не бъдат взимани за еничари, много млади момчета са били оженвани за доста по -възрастни жени. 

Втора част гледайте тук >> 

 

 

Коментари ( 0 )