Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Целта на "Нашите пълководци": Да привлече интереса на младото поколение към новата българска история

В продължeние на 10 предавания ще бъде излъчена цялата поредица

12.11.2018 | 13:46 Редактор: Зара Паталева
Целта на

"Надявам се един ден историята да ни обединява, а не да ни разделя. Целта на образователната поредица "Нашите пълководци" е да привлече интереса на младото поколение към новата българска история,така както го стори проектът "Българско военно чудо". Аз самият се запалих по историята още като малък от един учебник по предмета "Родинознание", имаше такъв учебен предмет тогава, беше много хубав учебник". Това разказа в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на ЗАД "Армеец" Константин Велев.

"За герои на поредицата са избрани български пълководци от петте войни на България в най-новата ни история. Повечето от тях са малко известни. Например защитникът на Добрич от руските бомбардировки през Първата световна война - капитан Георги Радков. Не сме разделяли пълководците по политическите им пристрастия. Някои от тях са били убедени русофили, други са воювали срещу руснаците в Добруджа. Трагична е съдбата на Олимпий Панов, воювал героично в 12 сражения за България и разстрелян от братска българска ръка", коментира един от създателите на поредицата Иван Кънчев от Сдружение "Българска история".

В продължeние на 10 предавания в  "Операция История" ще бъде излъчена цялата поредица "Нашите пълководци".

"Хората, извършили 10 ноември, едва ли са съзнавали какво точно ще се случи след това. Много силен е бил и съветския натиск за промени в България, и за свалянето на Тодор Живков. За никого не е тайна, че между Тодор Живков и Михаил Горбачов нямаше добри отношения" - разказа Красимир Премянов, който е председател на Съюза на Тракийските дружества в България.

"Аз се определям като социалист. Не съм ренегат. Много социалисти после в миг станаха антисоциалисти под сини знамена. Веднъж покойният Стефан Савов ми каза, че от активни борци против капитализма човек не може да се вреди в СДС, а друг лидер на десницата ми сподели "искахме да ударим комунизма, а бастисахме държавата".Много тежък удар понесе системата за сигурност, селското стопанство, икономиката. Бяха унищожени златни предприятия. Може би е още  рано да дадем оценка какво точно се случи на 10 ноември" – коментира още Премянов.

Втора част гледайте тук >>