Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

"Операция История" - Как държавата изтребваше разбойниците

За Закона за изтребление на разбойниците разказва известният историк проф. Веселин Янчев

22.10.2018 | 13:57 Редактор: Зара Паталева

Когато държавата има волята, тя може да се справи с всичко. Сила никога не ѝ липсвала. Прочутите закони на Стамболов и Стамболийски за изтребление на разбойничество са продиктувани най-вече от обществената нужда. След Освобождението, особено в Делиормана, Русенско и Шуменско, действат огромни разбойнически чети или банди. Част от тях са инспирирани от Османската империя, някои са финансирани от Русия, а трети просто са се прехранвали с разбойничество. Тези криминални групи буквално застрашават съществуването на българската държавност. Подобен разцвет на разбойничеството има и след Първата световна война - разказа в "Операция История" по Bulgaria ON AIR известният историк проф. Веселин Янчев.  

Законите са били кратки и безкомпромисни. Законът на Стамболийски за изтребление на разбойниците е само 15 члена. В прочистването от разбойниците вземат участие войската и специални потери. Съдят извънредни съдилища. Процесът започва в 7-дневен срок от залавянето на разбойника. Осъдените на смърт се обесват в центъра на населеното място.  

В българската история има много теории на конспирацията. Една от тях е за това платила ли е България злато за свободата си на Русия.

"Тук се смесват реално съществуващи факти, като това че България е платила издръжката на руската армия по време на Временното руско управление с 10 милиона златни рубли, с легендарната версия за златно съкровище на Вълчан войвода, натоварено на седем каруци и дадено на руснаците за да ни освободят", коментира журналистът Стойчо Керев.  

В студиото бяха коментирани и други конспиративните теории, че името Кирилица на нашата азбука е заблуда, тъй като тя е създадена от Св. Климент Охридски, а Светите братя Кирил и Методий са създали глаголицата, че Георги Димитров е бил убит от НКВД заради идеята му заедно с Йосип Тито да правят Балканска федерация и народнодемократично управление, което е по- различно от властта от съветски тип.  

Коментирани бяха и темите има ли масонски символи на банкнотата от един американски долар и защо съдбата на България е важна за големите световни сили.  


Втора част гледайте тук >>