Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Как България разгроми Сърбия

103 години от Войната за национално обединение

15.10.2018 | 11:40 Редактор: Зара Паталева
Как България разгроми Сърбия

На 14 октомври 1915 година България обявява война на Сърбия и се включва в Първата световна война на страната на Централните сили, за нас това е Война за национално обединение. В хода на войната ние провеждаме заедно с нашите съюзници Моравската и Косовската настъпателни операции. Практически цяла Сърбия е превзета за кратко време.“За нас сега е лесно да съдим защо сме избрали страната на Германия, но тогава съотношението на силите не е било толкова ясно.

Много силно е било и българското обществено мнение насочено срещу бившите съюзници - сърбите. Освен това Русия, Франция и Англия не полагат необходимите усилия да привлекат България в техния лагер и после съжаляват за това. Те не оценяват достатъчно българския военен потенциал и духът на нашата армия“ - разказа в предаването "Операция История" по  по Bulgaria ON AIR, известния ни историк проф. Светлозар Елдъров.  

Като пример за съществуването на антибългарски настроения в Сърбия и Гърция и до ден днешен проф. Елдъров посочи например литургията отслужена от Вселенския патриарх Вартоломей и сръбския патриарх по случай пробива срещу нашата армия на Добро поле. И до ден днешен в Сърбия се разпространяват небивилаци за "жестокостта" на нашата армия по време на война, включително че хиляди сръбски девойки били отвлечени от българските войници и дадени на турски бейове. 

"Баба Ванга е помогнала на десетки хиляди хора. За това легендата за нея ще продължава сред народа, нещо повече -тя е част от националната памет, просто защото настина е помогнала на мнозина.   Тя не е деляла хората на важни и маловажни. Нещо повече не е обичала политиците и силните на деня" - разказа журналистът Ваня Сухарова, събрала разказите на реални очевидци на делата на Баба Ванга. Тя гостува  в "Операция История" по  по Bulgaria ON AIR в деня на Света Петка, светица особено почитана от Ванга.

Още приживе Ванга е знаела, че ще има проблеми с нейната църква. Тя често е казвала "тепърва Яна ке плаче", а под "Яна" разбирала църквата, която искала да построи.  Хората са идвали при нея с надеждата за помощ. Особено жени, които са искали да имат деца. Тя искала от тях да и донесат кукла, пелена и леген. Защо точно тези вещи, никой не знае. Имало и много хора питащия я  за близки ,които вече са мъртви, от тях тя искала да и донесат цвете в саксия." Аз съм скептично настроен човек, но наистина срещнах огромен брой хора, които ми разказа необикновени истории за помощта, която им е оказала Вангелия Пандева .  За съжаление медиите са пълни с неща, които тя не е правела, приписват и се всевъзможни предсказание. Дано клюките и жълтините един ден не покрият истинския образ на Ванга" - заключи Ваня Сухарова.  

Втора част гледайте тук >>