Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Битката за Добруджа, когато българите воюваха с русите

Боевете с русите са с особен емоционална натовареност

03.09.2018 | 14:18 Редактор: Зара Паталева
Битката за Добруджа, когато българите воюваха с русите

В битката за свободата на Добрич и Добруджа българска армия се сражава с румънски войски и  един голям руски корпус под командването известния генерал Андрей Зайончковски. Заедно с руснаците срещу нас се бие и  една сръбска доброволческа дивизия - разказа историк от НВИМ Стоян Николов. 

Да се биеш с руси е било особено емоционално за нашите войници, тъй като все пак те виждат в тях хората, които са ни освободили от османско иго, а повечето ни офицери са руски възпитаници. Не случайно най-големият русофил Иван Вазов пише едно знаменито тогава стихотворение "На руските воини", в което пита "О руси! О братя славянски, защо сте вий тука? Защо сте дошли на полята балкански, немили неканени гости".  

Сраженията за Добрич са изключително жестоки и кръвопролитни. При отстъплението си румънците убиват и десетки цивилни граждани. Първия сблъсък между руси и българи е когато Осми приморски полк съкрушава атаката на шест руски ескадрона от елитния Трети Смоленски улански полк, нанасяйки им особено тежки поражения.Загиват повече от половината руски улани, включително техния командир полковник Калмиков.

При Добричката епопея особено героично се сражават и врачанския и козлодуйския полк. Разбира се, известна е и огромната ролята на знаменитата конна дивизия на генерал Иван Колев, която последователно громи румънци, сърби и накрая казаци. По онова време казашката кавалерия се е считала за най-елитната и смъртоносна конница в Европа, но въпреки това българите побеждават.  Когато се биеш за родния си край, може да победиш всеки - заключи Стоян Николов.

"Петър Дънов е изключителна личност. Личност за която най-важно е просвещението, науката и възпитанието. Не случайно той е завършил елитния Бостънски университет, но вместо да остане в САЩ, се прибира в България. Сякаш неговото позитивно учение е контратеза на жестокостта и омразата на онова време на войни и политически убийства - разказаха Галина Герасимова и Андрей Грива от Бялото братство.  

Петър Дънов е бил много близък приятел на Капитан Петко войвода. Малко известен факт е и, че Дънов и живял в къща - близнак с комунистическия лидер Георги Димитров. На два пъти Димитров се укрива у Дънов, когато е търсен от полицията.  

През декември 1944 година след смъртта на Дънов, Георги Димитров  разрешава тялото на учителя да бъде погребано в "Изгрев".  

Дънов е може би най-превеждания  и цитиран българин по света. За българите той казва, че са взели мистика от траките, жертвоготовността от славяните и храбростта от прабългарите. При посещенията в България пред гроба му се покланя Пако Рабан, а певицата Мадона също иска да посети мястото.   


Втора част гледайте тук >>