Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

За Цар Самуил и Василий Българоубиец

50 години продължава двубоят между българите и ромеите

30.07.2018 | 13:29 Редактор: Зара Паталева
За Цар Самуил и Василий Българоубиец

"На 29 юли 1014 година край Беласица е победена българската армия и са ослепени 15 хиляди български воини. Двубоят между Самуил и Василий е битка на живот и смърт, между двама силни мъже и владетели. Войната довела до падането на България под ромейска власт продължава 50 години-най-дълго продължилата война в Европа преди османските нашествия"- разказа големият ни историк доцент Георги Николов.  

"През 2014 година един немски учен оспори ослепяването ,но всички извори говорят за това, че то е извършено. Още повече че Василий Втори е имал подобни действия и в Армения. Самият Василий е от викингски произход и може би това обяснява неговата непоколебимост и жестокост. В неговата ромейска армия са се сражавали и много руски варяги, като наемници"- коментира доцентът 

В История на водещия Росен Петров разказа за граничните съоръжения по нашата граница до 1989 година и за нейната система за защита ,която е била разбита в началото на 90-те.   

"Избиването на царското семейство в Русия е наистина изключително жестоко, нищо не оправда убийството на деца, но преди 100 години то не е предизвикало особен отзвук. Болшевиките до 1922 години въобще крият че убит не само царя, но и децата му.Чехословашкия корпус, който е воювал с червените, влиза в Екатеринбург където е извършено убийството на царя и семейството му, само пет дни след неговото извършване. Може би това е една от причините за зловещото убийство. Сегашния култ към личността император Николай Втори и неговото обявяване за светец са част от съвременната политика на руската държава към реабилитация на руската империя“- коментира доц. Александър Сивилов , специалист по руска и съветска история. 

Според Борис Вангелов, бивш председател на Държавната агенция за българите в чужбина и председател на  групата за приятелство с Македония в 44 НС,  българското самосъзнание у македонците в Македония не е изгубено и тепърва ще се възражда. Той посочи примери как по време на "кралска" и "титова" Югославия срещу българите в Македония е действано брутално. Нека изчистим историята от политика, и да обърнем внимание на фактите – заключи Борис Вангелов.  


Втора част гледайте тук >>