Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Траки ли са българите

Спартак може би е одриски принц

22.07.2018 | 18:30 Редактор: Зара Паталева
Траки ли са българите

"Между българите и траките определено има връзка, но да се твърди че днешните българи са траки е пресилено. Не може да се прави оценка въз основа на скромни генетични изследвания. Трябва да има много повече изследване на този въпрос. Може да се твърди уверено, че траките са били на по-високо цивилизационно ниво от славяните и че може би между прабългарите, които също са били на високо ниво на цивилизация и траките е имала една дифузия, смесване"- разказа проф. Валерия Фол в предаването "Операция История" по "Bulgaria ON AIR".  

"Тракийската цивилизация е велика, траките са обитавали огромна територия, те са били големи воини, най-вече конници .Особено силно е било племето на одрисите, а великия Спартак може би е одриски принц, тъй като   не е бил просто добър воин, а е владеел военната тактика и стратегия. Знанието на военната тактика и стратегия е било привилегия на ариктокрацията, а не на обикновените воини“ - заключи проф. Валерия Фол.  

Д-р Калин Йорданов от Националния исторически музей разказа за кръстоносните походи и реликвите ,които са откривали божиите воини. Най -популярно за хората може би е търсеното на частици от Христовия кръст и копието с което е бил прободен. С поклоничество пред мощите на светци са събирани големи финансови средства.   Търсенето на реликви свързани с християнската религия е било много мащабен процес. Българските владетели също активно са търсели християнски реликви.  

Боянската църква наистина е уникален паметник, един от първите поставени под защитата на ЮНЕСКО. Най-впечатляващи са стенописите, одухотворените образи, които излизат извън щампите, а са създадени преди класическия Ренесанс.  

Петър Харалампиев, председател на Държавната агенция за българите в чужбина разказа за големите български общности по света.Освен традиционните ,за които знаем като българите в Украина, Западните покрайнини, Македония и Албания, големите български общности има и в страни като Аржентина. Специфичен е случаят с днешен Татарстан, където част от елита са определя като българи, наследници на Волжка България.  

Втора част гледайте тук >>