Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

В памет на големия Божидар Димитров

Последният му разказ за Тервел и Калоян

09.07.2018 | 13:27 Редактор: Зара Паталева
В памет на големия Божидар Димитров

В предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR бе излъчено последното телевизионно интервю на Божидар Димитров посветено на Хан Тервел и Цар Калоян. В него по своя неповторим начин историкът разказва за любимите си и славни български владетели. 450-хилядна българска армия участва в сраженията срещу хитлеристка Германия на Балканите.

Българите воюват добре. Илюзия е, че срещу тях са били слабо подготвени германски части. Сред немските части се отлича СС дивизията "Принц Ойген" разгромена от нашата армия при Нишката операция, разказа историкът Юлиан Недев.  Особен е случаят на нашите парашутисти, които се сражават отлично буквално срещу своите учители, тъй като парашутната ни дружина е формирана и обучавана по германски тертип.  

В боевете пък при Драва нашата армия, като част от Трети украински фронт, отразява може би последното голямо германско настъпление през войната. Разбира се, основният удар е поет от руснаците, но германците атакуват много силно и българските войски, тъй като са ги считали за по-слабо звено. В боевете българите се сражават героично и самоотвержено. По време на социализма войната беше прекалено преекспонирана, но сега пък е прекалено неглижирана, продължи историкът - така се получава, когато идеологията командва историята.  

В рубриката "Тяхната история" журналистката Ваня Сухарова разказа някои истински истории за Вангелия Пандева, наричана от хората баба Ванга. Историите са събирани от преки свидетели и очевидци.  


Втора част гледайте тук >>