Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Как българите се борят срещу османското нашествие

Мит е, че сме се дали без бой

03.06.2018 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Как българите се борят срещу османското нашествие

"Българската съпротива срещу османското нашествие е била силна. Това, че сме се дали без бой е мит" - заяви историкът проф.Христо Матанов в предаването "Операция История"  по Bulgaria ON AIR . "България има своите многобройни малки битки като тази на Косово поле. Много са българските крепости  защитавани буквално до смърт. Самата битка на Косово поле до голяма степен е силно митологизирана и преекспонирана от сърбите, дори и заради днешни политически обстоятелства. Например забравя се, че в битката на Косово поле, християнската коалиция е под ръководството на унгарския крал, а не на сърбите . Най-голяма вина за падането на Балканите под османска власт има самата Византийска империя, която образно казано сама "ги вкарва в кошарата" " - продължи проф.Матанов.  

В рубриката История на водещия Росен Петров разказа за забравения от нас президент на САЩ Удроу Уилсън , чиято позиция на Парижката мирна конференция от 1919 година, спасява България от заличаване. Американският президент се противопоставя на опитите за унищожаване на българската държавност след Първата световна война и особено на желанието на Гърция да получи целите Родопи.  Български парадокс е, че у нас има паметник на Роналд Рейгън, а няма на Уилсън.  

183000 са убитите и ранените българи само на бойното поле в новата ни история - заяви председателят на Съюза на военноинвалидите и военно пострадалите Петър Велчев. Според него в Царство България са полагани далеч повече грижи за военноинвалидите, отколкото днес.   Бисер Костов от рода на Стефан Караджата, разказа неизвестни факти за живота на именития воевода. Малко известно е, че Караджата е бил много силен физически и известен борец. Според Бисер Костов Стефан Караджата, остава в някаква степен в сянката на Хаджи Димитър, заради гениалното стихотворение на Ботев. Караджата не е обесен, той е починал от раните си в русенския затвор.  

   
Втора част гледайте тук >>