Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Чие е Илинденско-Преображенското въстание - българско, македонско или общо

Българския характер на въстанието е безспорен

27.05.2018 | 18:00 Редактор: Зара Паталева
Чие е Илинденско-Преображенското въстание - българско, македонско или общо

Република Илинденска Македония наистина е малко екзотично име,но е добре спорът между Македония и Гърция за прословутото име най-накрая да бъде разрешен - каза в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR   - историкът доц. Милен Михов.  

"Илинденско-Преображенското въстание е изцяло българско дело. Неговите ръководители са българи, документите са му на чист български език, в него участват не само българите от Македония, но и от Тракия, тук спор за това чие е въстание не може да има - продължи Милен Михов.  В кръга на шегата водещият на предаваното Росен Петров издигна идеята при липса на консенсус по предложените вече имена "Македония да се нарича "Съединени Антични Щати“ - съкратено САЩ.“  

Журналистът Росен Тахов разказа за мъченическия път на четата на Христо Ботев от Козлудуй до Околчица. "Никой не е оказал подкрепа на Ботев и четниците.Само петима българи се присъединяват към тях, а Ботев е очаквал подкрепата на хиляди-сподели Тахов. "Няма ясни доказателства за това кой е убил войводата. Показанията на очевидците са противоречиви. Не и изключено войводата да е бил убит от свой, но за това доказателства няма."Според Росен Тахов широко разпространената версия версията за черкезина Джамбулет, като убиец на великия поет и революционер, е най-малко вероятна.  

Големият фотограф Олег Попов разказа за това, какво е да работиш на фронтовата линия. Той си припомни ужасите на бойните полета в Чечня, Ирак и Афганистан.“ Когато човек види жестокостта на войната, наистина разбира колко са важни малки неща в живота. Нещата, които ние живеейки в мир понякога не оценяваме“ - заключи Олег Попов.  

  
Втора част гледайте тук >>