Операция История

Неделя от 16:30 часа
още

Цар Борис І правилно е избрал православието, пред католицизма

Тогава Рим е бил малко село, а Константинопол центърът на света

20.05.2018 | 19:00 Редактор: Зара Паталева
Цар Борис І правилно е избрал православието, пред католицизма

"Цар Борис Покръстител правилно е избрал православието и Константинопол пред Рим и папата“ - заяви проф. дин Лиляна Симеонова в предаването "Операция История  по Bulgaria ON AIR". "По онова време на средновековието Рим е бил едно малко бедно село, папата е нямал почти никакъв авторитет, докато Константинопол е бил буквално центърът на света, богат, разкошен, невероятен град, а ромейския император-василевсът е бил най-влиятелния човек в света, така че българите са направили правилен цивилизационен  избор. Трябва да гледаме на тяхното решение през очите на тогавашните хора, а не от вековната дистанцията на времето"– посочи тя, отговаряйки на въпроса - кой е бил  по-добрият избор за българите - католицизма или православието.  
 
"Милиони германски марки са предложени на Агджа от "Сивите вълци" за да набеди Сергей Антонов и България за атентата срещу папата“ каза в ексклузивно интервю за Операция История, адвокатът на Антонов по време на процеса проф. Джузепе Консоло. Джузепе Консоло, който е бил и италиански сенатор разказа за натиска ,на който е бил подложен за да се откаже от защитата на обвинения българин. "Да се каже че ме смятаха за предател е малко. Някой ми казваха , зарежи го този нещастник българин, не си проваляй кариера. Лично тогавашния министър на правосъдието ме извика и ме посъветва да не поемам защитата на Антонов за да не загубя клиентите си - продължи Консоло.  

"Българските земи са средище на най-древната човешка цивилизация. Варненското злато е най-старото златно съкровище на света. Обработката на предметите е уникална "- заяви Христо Смоленов. Ние самите дори не подозираме наследници на каква древна култура сме. Българската цивилизация не започва в 681 година, нито през 635 по времето на хан Кубрат, а тя на над 6000 години-продължи Смоленов.  

 Втора част гледайте тук >>