околоСВЕТСКО - архив

Всеки делник в 10,30

Водещи: Бойка Делиева и Константина Живова

Историческа къща в сърцето на София: Домът на Яворов и Лора

От 1963 година къщата функционира като музей
Публикувана: От:

На емблематичната ул. "Раковска" се намира къщата, в която от ноември 1912 година до трагичната нощ на 30 ноември 1913 година живеят Пейо Яворов и Лора Каравелова.

От 1963 година къщата функционира като музей. Вътре са изложени някои лични вещи както на Яворов и Лора, така и на Мина Тодорова.

След като години наред тази красива сграда тънеше в разруха, от 2017 год. къщата музей на един от най-талантливите български поети Пейо Яворов отново е отворена за посетители. Тя е построена от незнаен архитект за малко популярния, но видимо заможен по онова време столичанин Васил Беленски. Къщата е започната през 1899 година и е завършена за 4 години.

Няколко години по-късно Пейо Яворов и дъщерята на Петко Каравелов - Лора, са привлечени от нея и наемат втория ѝ етаж.

Поетът и Лора живеят в нея малко повече от година. До фаталната нощ, в която тя се самоубива, а той се прострелва... и ослепява. Началото на края започва през 1912 година, когато там се нанасят Пейо и Лора, и то със завета да изживеят любовта си.

Автентичността на тази красива къща е притегателна сила за посетителите. Именно там завършва животът на Лора, само година по-късно. Време, достатъчно любовната идилия да се превърне в българската житейска трагедия, белязала 20 век.

Вижте повече във видеото на Борислав Петров!

Коментари ( 0 )