Първото заседание на БСП за 2019 г. - приемат "Визия за България"

Сергей Станишев, Деница Златева и Елена Йончева са евентуалните водачи на листата на предстоящите евроизбори
Публикувана: От:

С кворум от 108 души започна първото за годината заседание на Националния съвет на БСП.

"Днес ще приемем проекта "Визия за България", който да бъде одобрен от Конгреса. Ние ще сме първата партия, която ще приеме и предизборната си платформа за предстоящите европейски избори". Това заяви преди началото на заседанието зам.-председателят на партията Деница Златева. Тя подчерта, че важният въпрос в момента е именно политиката, която предлага БСП, националните интереси, които защитава, за каква Европа се бори, а не персоналните въпроси за листите.

Още по темата

 

Деница Златева обясни, че Националният съвет на левицата е приел критерии, на които трябва да отговарят кандидатите и процедурните срокове за номинации.

Тя допълни, че след конгреса на 26 януари, от 1 февруари започват номинациите в основните партийни организации, те трябва да бъдат потвърдени от конференциите.

"По този регламент, в средата на март, ще е ясно кой ще бъде водачът, а през април и цялата листа", заключи тя.

На Националния съвет отчет ще направи лидерът на ПЕС и евродепутат от БСП Сергей Станишев.

Неговото име е сред потенциалните водачи на листата на БСП на предстоящите евроизбори през май тази година. Деница Златева и Елена Йончева са другите спрягани имена, но на днешното заседания имената въобще не са на дневен ред.

Станишев не вижда драма, ако не бъде избран за водач на "червената" листа. Той отчете някои от постиженията на евродепутатите на БСП.

"Всички проследихте дебатите за пакета "Мобилност". От тримата евродепутати, които бяха в транспортната комисия, двама бяха от социалистите - Петър Курумбашев и аз. Мога да кажа със самочувствие, че ние успяхме да постигнем нещо, което правителството не можа. Това, че транспортната комисия отхвърли два от трите пакета ни дава основание да искаме той изобщо да не се гледа. Ще продължим тази битка. Другото нещо е обновената стратегия за пълноправно членство на България в Шенген. През декември бе приет един мой доклад с много голямо мнозинство - 517 гласа "за". На финалната права е и Европейски орган по труда, който ще позволи да се отстояват права на хората от различните страни много по-ефективно", каза лидерът на ПЕС.

Всеки член на БСП и всеки човек с леви убеждения е потенциален кандидат за листата ни за евроизборите, каза народният представител Георги Гьоков.

На въпрос дали Сергей Станишев няма място в евролистата на БСП, Георги Гьоков заяви, че това е мнение на Александър Симов и че той може да гласува "против".

"Например казвам, че Сергей Станишев като председател на ПЕС има място в листата. Дали ще бъде в листата, или ще я води - това ще реши Националният съвет, в който има 180 души. Няма как да обвиним тези 180 души в някакви конспирации и задкулисия. Ние не сме партия Борисова – той да сочи водачите на листата и то не само за евроизборите, а и за местните", каза още Гьоков.

Коментари ( 0 )