Газ, земеделие, туризъм... Борисов иска, Путин какво ли ще даде?

Премиерът ще предложи два варианта за транспортиране на руското гориво до България

30.05.2018 | 13:05 Редактор: Иван Берберов
Газ, земеделие, туризъм... Борисов иска, Путин какво ли ще даде?

Премиерът Бойко Борисов пристигна в Москва за среща с президента Владимир Путин. С пристигането си Борисов първо разговаря с министър-председателя на Русия Дмитрий Медведев, а по-късно ще направи това и с Владимир Путин в Кремъл. 

Сред темите, които се очаква Бойко Борисов и Владимир Путин да коментират, са изтеглянето на САЩ от иранската ядрена сделка, както и отношенията на България с Русия по линия на туризма, селското стопанство и енергетиката. 

Сред тях са още доставките на руски газ за хъба "Балкан" край Варна и рестартирането на АЕЦ "Белене". При посещението на Путин в София през 2010 г. в качеството му на премиер, беше подписано споразумението за българския участък от неизпълнения проект "Южен поток". 

Премиерът пристигна в Москва с конкретно искане за 15 милиарда кубически метра газ за България и с конкретно предложение как предвиждането на горивото да се осъществи. 

Вариантите, които Борисов ще предложи, са или чрез изграждане на тръба за директни доставки от Русия към България, или чрез изграждане на тръба, която е част от системата на "Турски поток", която да доставя газ от Турция през Провадия за Варна, където премиерът планира да бъде изграден газовият хъб "Балкан". 

За визитата на Борисов се разбра преди седмица, когато на посещение в Русия беше президентът Румен Радев. При срещите с руския си колега Владимир Путин и с премиера на Руската федерация – Дмитрий Медведев, той обсъди възраждането на идеята за АЕЦ "Белене" и настоя да се преразгледа възможността за пряка доставка на природен газ от Русия през Черно море. 

С Борисов са и петима министри, включително енергийният - Теменужка Петкова. Изпълнителният директор на държавната фирма "Булгартрансгаз" Владимир Малинов също е част от българската делегация. 

Премиерът има намерение да подари на руския президент икона, направена от монах от Света гора, който е работел по време на пост и молитва. Според традицията това дава душа на иконата, предаде пратеникът на Bulgaria ON AIR в Москва Гергана Венкова. 

Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)