Почина авторката на „Опасен чар“

Свобода Бъчварова е свързана с голяма част от класическите ленти в българското кино.

27.06.2012 | 14:27
Почина авторката на „Опасен чар“

Голямата българска писателка и киносценарист Свобода Бъчварова е починала на 87 години в болница в Бразилия вследствие на кръвоизлив, предадоха редица български медии, позовавайки се на БГНЕС. Новината са съобщили нейни близки. 

Сред творбите на Свобода Бъчварова са романите "Великденска ваканция", "Литургия за Илинден", "Жребият", "Гонитбата", "Наследникът", "Приключенията на Фильо и Макензен", "Телеграма с много неизвестни", "Опасен чар", "Земя за прицел" и "По особено мъчителен начин…".

Свобода Тодорова Бъчварова е родена на 11 януари 1925 в град Горна Джумая (Благоевград). Семейството й е с подчертано леви убеждения и след Септемврийското въстание и Деветоюнския преврат през 1925 те емигрират във Виена, след което се местят във Франция. Семейството по-късно е екстрадирано в Белгия.
През 50-те години тя се завръща в България и започва работа като журналист в културния отдел на вестник "Работническо дело".  В златните години на българското кино - 70-те и началото на 80-те, Бъчварова започва работа като редактор в кинопродукциите. 

Била е ръководител на творческия колектив "Хемус".

Голяма част от класическите ленти в българското кино също са свързани с името и.  Сред тях са "Жребият", "Опасен чар", "Не знам, не чух, не видях", "Фильо и Макензен", "Бой последен", "Спомен", "На всеки километър" и т.н.

Редактор е на "Авантаж", "Лачените обувки на незнайния воин", "Мъжки времена", "Козият рог", "Господин за един ден", "Няма нищо по-хубаво от лошото време" и "Таралежите се раждат без бодли".

През 1985 е уволнена от Българска кинематография, но е върната на работа след протестите на младите членове на колектива. Две години по-късно я уволняват окончателно. 

От брака си с д-р Любен Бъчваров има една дъщеря – Елица, с която живее в Бразилия. Там Свобода Бъчварова завършва започнатия още през седемдесетте години документален роман в три тома "По особено мъчителен начин", посветен на родителите й.

Освен многото професионални награди Свобода Бъчварова е носител и на най-голямото държавно отличие – Орден "Стара планина", връчен й от президента Георги Първанов през 2005, по случай нейната 80-годишнина.