Музиката от Мария Каракушева, бъдещето на монумента Бузлуджа и NEXT Balkan

Съвременна българска музика, съвременно сръбско изкуство и нов проект за Бузлуджа

16.04.2019 | 17:09 Редактор: Зара Паталева
Музиката от Мария Каракушева, бъдещето на монумента Бузлуджа и NEXT Balkan

Новатор на базата на класическата музика - пианистката Мария Каракушева през годините прави различни проекти, за да създава нови територии за музиката. Днес, вече е наличен и нейният първи, авторски албум със съвременни композиции вдъхновени от класическата музика - “Hearteclipse”. За него и за музиката - Мария разговаря с Даниел в студиото на "Мултимедия" по Bulgaria ON AIR.

В това издание говорим и по темата "За какво ни трябва да се обединяваме на Балканите чрез изкуство". Поводът е новата платформа за съвременно изкуство “NEXT Balkan”, която цели различни културни сътрудничества на Балканите. Поводът за разговора са и двете актуални изложби със съвременно сръбско изкуство - в галерия Васка Емануилова  и в SeeMeOn 29, на ул. "Цар Симеон" 29 в София. В разговора участват Миодраг Нинич от Културфорум Белград, Мартина Стефанова от Дома арт и на Владия Михайлова от СГХГ - и филиала й Васка Емануилова.

Какво да бъде бъдещето на монумента на Бузлуджа обсъждаме с архитект Дора Иванова, която има проект за опазването на паметника и с професор Александър Кьосев, културолог, директор на културния център на Софийския университет. 


Втора част гледайте тук >> 

Трета част гледайте тук >> 

Четвърта част гледайте тук >>