5 юни - Световен ден на околната среда: Български компании декларират приноса си за чист въздух и чиста околна среда

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбеляза Световния ден на околната среда със събитие-лекция

05.06.2019 | 00:00
5 юни - Световен ден на околната среда: Български компании декларират приноса си за чист въздух и чиста околна среда

Българската мрежа на Глобалния договор на ООН отбеляза Световния ден на околната среда със събитие-лекция, имащо за цел да информира обществото ни за това какви са опасностите от мръсния въздух, който дишаме ежедневно, кои са здравословните проблеми, до които той води и какъв в приносът на бизнеса за чистия въздух.

Като старт на серия от инициативи, свързани с тазгодишната тема на Световния ден на околната среда, БМГД проведе среща под надслов “Да завъртим колелата за повече въздух” вчера, 4 юни в галерия “Червената точка” и на нея присъстваха представители на български компании, инфлуенсъри и журналисти от български медии.

Световният ден на околната среда е денят на ООН за насърчаване на световната осведоменост и действия за опазване на околната среда. От 1974 г.  насам той се отбелязва всяка година на 5 юни от Програмата на ООН за околната среда.

Всеки Световен ден на околната среда е организиран около тема, която обръща внимание на особено важен въпрос, свързан с грижата за заобикалящата ни среда. За 2019 г. темата е „Замърсяване на въздуха“ - именно заради плашещия факт, че 92 % от хората по света не дишат чист въздух. 

Според проучване на Световната здравна организация над 400,000 българи страдат от астма, а над 10 000 българи умират всяка година у нас вследствие замърсяването на въздуха.

Основните теми по време на събитието бяха как може да бъде ограничен проблемът със замърсяването на въздуха, как той се отразява на нашето здраве и какви са практиките на компаниите членки на БМГД за чист въздух и намаляване на екологичния им отпечатък в природата.

В рамките на организираното събитие водещи специалисти изнесоха лекции за последиците от замърсяването на въздуха върху нашето здраве. Гост-лектор на събитието беше пулмологът д-р Александър Симидчиев - председател на сдружение “Въздух за здраве”. В част от презентацията си той коментира общата заблуда на хората, че въздухът през лятото е по-чист от този през зимата:

“Не може да се каже, че през лятото въздухът е по-чист, защото в този период силното слънце задейства повече химични реакции и се образува озон в ниските части на атмосферата, който дразни дишането и е токсичен. Озонът е “добър” само, когато е високо в горните слоеве на атмосферата”.

Гост-лектор на събитието беше и доц. д-р Михаил Околийски от офиса на Световната Здравна организация в София:

 “Девет от десет души всеки ден дишат замърсен въздух. През 2019 г. СЗО счита мръсния въздух за най-голям екологичен риск за здравето, след тютюнопушенето. Микроскопичните замърсители във въздуха могат да проникнат в дихателните и кръвоносните системи, да увредят белите дробове, сърцето и мозъка, като убиват 7 милиона души преждевременно всяка година от заболявания като рак, инсулт, сърдечни и белодробни заболявания. За да подобрим качеството на въздуха, трябва да се справим с многото източници на замърсяване на въздуха.”

Oпазването на околната среда е сред основополагащите принципи* на Глобалния договор на ООН. Следвайки тези универсални принципи, българските компании, членове на инициативата, имат отговорно и чисто производство, спазват високи екологични стандарти, правят зелени инвестиции и развиват технологии, щадящи околната среда. Представените добри практики от компаниите доказват този ангажимент.

С това събитие БМГД дава старт на колективните инициативи на Мрежата за ангажиране на служителите под надслов "Да завъртим колелата за повече въздух", а именно:

Конкурс за споделени истории на колела и конкурс за градски веломаршрути

Членове на журито са Ангел Игов, писател и преводач, Живко Константинов, журналист и Милена Ташева, Аз Чета.

В колективните инициативи тази година се включват АЕЦ Козлодуй, Овергаз, Пощенска банка, Солвей соди, Софарма и ТехноЛогика.

Нека заедно да завъртим колелата за повече въздух!

Още информация и публикации може да намерите на сайта на БМГД.

Събитието се осъществи с медийната подкрепа на Bulgaria ON AIR, Dnes.bg и Az-Jenata.bg.