Най-удивителните олимпийски мигове

Босоноги маратонци, СПИН, мъже в женски трика и Майкъл Джордан: паметните драми под петте кръга

13.08.2016 | 10:02 Редактор: Константин Томов
Най-удивителните олимпийски мигове

Текст КАЛИН НИКОЛОВ*

 

С 22 златни медала зад гърба си, Майкъл Фелпс чисто статистически е най-успешният спортист в модерната история на олимпиадите. Но статистиката не винаги казва цялата истина. Справедливо ли е например медалите в плуването, с неговите 18 различни олимпийски дисциплини и 18 комплекта медали, да се мери с постиженията на хора като Стивън Редгрейв, с пет поредни титли в гребането от 1984 до 2000, или Биргит Фишер, с нейните осем златни медала в течение на четвърт век?

 

       Биргит Фишер спечели 8 златни медала в каяка между 1980 и 2004. Можеха да са повече, ако Източният блок не бе бойкотирал игрите в Лос Анджелис през 1984

 

С удивителната оценка 10.00 на румънската гимнастичка Надя Команечи? Или пък с подвизите на финландския бегач Пааво Нурми, който през 1924 спечели злато на 1500 и на 5000 метра с едва 26 минути почивка между двете състезания (и щеше да има повече от 9 титли, ако не му бяха забранили да участва на игрите през 1932, защото... спонсори му купили билета до Лос Анджелис). Да не говорим за унгарския сабльор Аладар Геревич, който спечели първия от седемте си златни медала на 22 години, а последния - току-що навършил 50. Изобщо най-великите олимпийци едва ли могат да се пресяват само по броя на спечелените отличия. Но фантастичната серия на Майкъл Фелпс ни дава добър повод да си припомним най-удивителните истории от архивите на летните олимпиади.

ОТ ПАРАЛИЗАТА ДО ЗЛАТОТО. Американката Уилма Рудолф печели олимпийските титли в спринтовете на 100 и 200 метра и в щафетата 4х100. Забележително постижение, като се има предвид, че е прекарала детски паралич и се е научила да ходи чак на 7-годишна възраст.

 

                                        Дорандо Пиетри

 

ТРАГЕДИЯТА НА МАРАТОНЕЦА. Италианският сервитьор Дорандо Пиетри става един от най-прочутите маратонци на всички времена, като припада общо пет пъти на стадиона в последните метри от 42-километровата дистанция. Накрая двама стюарди го изправят и му посочват къде е финалната линия, за да я прекоси и да вдигне триумфално ръце. Заради тази помощ обаче Пиетри е дисквалифициран. По-късно британската кралица Александра го награждава със специална златна купа за проявения кураж.  

ДЖОРДАН, БЪРД И МЕДЖИК. Сбогом на "Важно е участието" - МОК официално оттегля забраната на олимпиадата да участват професионални спортисти и баскетболният турнир е спечелен безапелационно от съставения от суперзвезди американски отбор. Майкъл Джордан, Меджик Джонсън, Лари Бърд, Чарлз Баркли и компания се забавляват и печелят като на шега всичките си мачове, без да вземат дори един таймаут за целия турнир.

 

                                                   Ирина и Тамара Прес

 

СЕСТРИ... ИЛИ БРАТЯ? Сестрите Тамара и Ирина Прес (СССР) печелят общо три златни и един сребърен медал в лекоатлетическите състезания (Тамара после ще добави още два златни от игрите в Токио). Здравенячките от Харков са почти непобедими и поставят общо 26 световни рекорда (в тласкането на гюле, хвърлянето на диск и петобоя), преди загадъчно да изчезнат от сцената в момента, в който МОК въвежда задължителни генетични тестове за установяване на пола.

ИЗХВЪРЛЕНИЯТ МЕДАЛ. Касиус Клей, който по-късно ще остане в историята на спорта под името Мохамед Али, печели олимпийската титла по бокс в тежка категория и от емоции две денонощия не сваля медала от врата си. По-късно обаче го хвърля в река Охайо в знак на протест, че отказали да го обслужат в ресторант "само за бели". Едва през 1996 американският олимпийски комитет му подари точно копие на отличието.

 

                                                Бейб Дидриксън

 

НАЙ-ВЕЛИКАТА? Американката Милдрид "Бейб" Дидриксън, смятана и до днес от мнозина за най-великата спортистка на всички времена, печели шест от осемте лекоатлетически дисциплини в олимпийските квалификации, подобрявайки три световни рекорда. На игрите обаче е допусната само до три старта, като печели два златни (копие, бягане с препятствия) и сребърен медал (висок скок). По-късно става състезателка по голф, спечелвайки много от най- престижните турнири.

ДЕСЕТКАТА НА КОМАНЕЧИ. Максималната оценка "10" е непозната в цялата история на олимпийските турнири по спортна гимнастика. Крехката 14-годишна румънка Надя Команечи обаче не само я получава за изпълнението си на смесена успоредка, но и после я дублира още шест пъти на останалите уреди и в многобоя. Повечето съдийски табла просто не са предвидени за двуцифрена оценка и записват постижението й като "1.00".

ЧЕТВЪРТ ВЕК НА ВЪРХА. Почти четвърт век след дебюта си на олимпийски игри германката Биргит Фишер печели осмия си златен медал (на четириместен каяк). Някогашната звезда на ГДР е единствената спортистка, печелила отличия от шест различни олимпиади. Почти сигурно щяха да са седем, ако Източният блок не бе бойкотирал игрите в Лос Анджелис през 1984.

ИЗХВЪРЛЕНИЯТ МЕДАЛ. Касиус Клей, който по-късно ще остане в историята на спорта под името Мохамед Али, печели олимпийската титла по бокс в тежка категория и от емоции две денонощия не сваля медала от врата си. По-късно обаче го хвърля в река Охайо в знак на протест, че отказали да го обслужат в ресторант "само за бели". Едва през 1996 американският олимпийски комитет му подари точно копие на отличието.

ДА НАТРИЕШ НОСА НА ХИТЛЕР. Организираната от нацистка Германия олимпиада трябва да покаже на света превъзходството на арийската раса. Пред погледа на самия Адолф Хитлер обаче на стадиона в Берлин голямата звезда се оказва... тъмнокожият американец Джеси Оуенс, спечелил четири златни медала в леката атлетика. В интерес на истината обаче пренебрежението към Оуенс в Германия е нищо в сравнение с това в родината му. Някои големи вестници от южните щати не поместват и ред за триумфа му. На приема в негова чест в Ню Йорк е принуден да се качи с товарния асансьор, защото другият е само за бели. "Не съм обиден на Хитлер, а на американския президент, който не ми прати дори една телеграма", казва по-късно Оуенс.

ШОКЪТ В СЕУЛ. Веселият, жизнен Бен Джонсън бе покорил сърцата на зрителите още преди онова фантастично бягане на корейската олимпиада, в което счупи световния рекорд на 100 метра (9.79 сек) и се окичи със златото. Толкова по-голям бе шокът, когато два дни по-късно той даде положителна проба за стероиди и бе дисквалифициран. Това бе първият допинг скандал с истинска звезда - и краят на ерата на фалшива невинност в професионалния спорт.

 

          Емил Затопек - не само фантастичен атлет, но и човек със смела гражданска позиция, репресиран от режима в Чехословакия след събитията от 1968

 

ФЕНОМЕНЪТ ЗАТОПЕК. Чехът Емил Затопек влиза в историята, като печели маратона и бяганията на 5 и 10 хиляди метра - постижение, което едва ли някога ще бъде изравнено. Куриозното е, че Затопек се решава да участва в маратона буквално час преди старта - и никога преди това не е бягал на тази дистанция.

БАСКЕТБОЛНИЯТ СКАНДАЛ. Американският мъжки отбор по баскетбол е непобедим в 63 поредни мача на олимпиади преди финала в Мюнхен срещу СССР. Три секунди преди края на мача американците водят с 50:49.  Руснаците не успяват да вкарат, времето изтича и победителите започват да празнуват. Бразилският съдия Ригето обаче за всеобщо изумление обявява, че руският треньор е поискал прекъсване, и нарежда трите секунди да се преиграят. Американците открадват топката и мачът повторно свършва в тяхна полза. Тогава обаче лично шефът на ФИБА слиза и нарежда трето преиграване заради... съмнения в работата на часовника. Този път Белов успява да отбележи кош и СССР печели с 51:50. Американците в знак на протест отказват да получат сребърните си медали (те и до днес си стоят непотърсени в олимпийския музей в Лозана).

СПИН В БАСЕЙНА. Цял свят онемя, когато американският шампион по скокове във вода Грег Луганис се подхлъзна и си удари с всичка сила главата в дъската на трамплина. Наложи се да му направят 10 шева, преди да продължи състезанието - и в крайна сметка да спечели златния медал. Седем години по-късно се разбра, че по онова време Луганис вече е бил болен от СПИН, но не е предупредил лекаря, който го ши.

 

                               Марк Шпиц като восъчна фигура в музея на Мадам Тюсо

 

ШПИЦ, МАРК ШПИЦ. Американецът Марк Шпиц предизвика доста повдигнати вежди, като обяви, че ще спечели шест златни медала от олимпиадата. Вместо това спечели седем, като подобри световните рекорди във всяка дисциплина, в която взе участие.

ОЛИМПИЙСКИ ТЕРОРИСТИ. Най-трагичната страница от олимпийската история - осем палестински терористи нахлуват в спалните на израелските спортисти, убиват двама и вземат деветима заложници. По-късно при престрелка с полицията на летището загиват и терористите, и пленените атлети.

 

                                                Абебе Бикила в Рим през 1960

 

БОСОНОГИЯТ ШАМПИОН. Етиопецът Абебе Бикила, на практика неизвестен за широката публика преди олимпиадата, става първият африканец, спечелил златен олимпийски медал, като отказва конкурентите си в маратона. При това Бикила пробягва цялото разстояние бос, защото обувките му правели мазоли. Четири години по-късно Абебе отново печели златото, този път обут.

ПОСЛЕДЕН ОПИТ. Американецът Боб Биймън едва се е класирал за финала в дългия скок, след като е направил фаул в първите си два опита в квалификациите. Във финала обаче тъмнокожият атлет прави вероятно най-паметния скок в историята - 8.90 метра, с над половин метър над дотогавашния световен рекорд. Измервателната уредба на стадиона не е предвидена за такова постижение и се налага дистанцията да се премери с рулетка. Рекордът на Биймън остава недостижим почти четвърт век.

---

* Статията е отпечатана в Bulgaria ON AIR THE INFLIGHT MAGAZINE, брой 72 / 2016