Шампионският болид на Шумахер отива на търг

С този автомобил Михаел спечели 3 от 11-те победи през 2002 година

20.06.2019 | 12:10 Редактор: Юлия Христова
Шампионският болид на Шумахер отива на търг

Шампионският Ferrari F2002 на Михаел Шумахер, с който легендата си осигури световната титла във Формула 1 през 2002 година, ще бъде продаден на търг по време на финалното състезание тази година в Абу Даби.

Част от приходите от продажбата на шасито с №219 ще бъдат дарени на фондацията Keep Fighting на семейството на Михаел Шумахер, който все още се възстановява след тежкото падане на ски в края на 2013 година, пише automedia.bg.

С този автомобил Михаел, който има 7 световни титли, спечели 3 от 11-те победи през 2002 година – един от най-силните сезони на Ferrari в историята на Формула 1.

Шаси 219 дебютира в Гран при на Сан Марино на "Имола", където Михаел печели. Следващият му старт е в Австрия – състезание, помрачено от използването на заповеди от бокса, заради които Рубенс Барикело пропусна Шумахер на излизане от последния завой, за да спечели състезанието, а след това публиката ги освирка на почетната стълбичка.

След това в Монако Дейвид Култард спря победната серия на Михаел и го победи по улиците на Монте Карло, но след това успехите за Скудерията продължиха и Шумахер си гарантира петата световна титла и трета поредна със Скудерията. Титлата стана факт 6 кръга преди края на сезона – рекорд, който и до днес не е подобрен.

След Шумахер, пак в рамките на сезон 2002, Рубенс Барикело кара шаси №219 в три състезания, като спечели в Унгария.

На търга ще бъде предложен и Ferrari F40, като суперавтомобилът от 80-те години е с автографа на Себастиан Фетел. Търгът ще е в събота, а всички автомобили, които ще участват в него, ще бъдат представени на стартфиналната права на пистата преди аукциона.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК