Vovlo ограничава скоростта, за да ограничи смъртността по пътищата

Автомобилният производител прави поредна крачка към своята стратегия за по-малко жертви

04.03.2019 | 17:40 Редактор: Ивайло Николов
Vovlo ограничава скоростта, за да ограничи смъртността по пътищата

Шведският производител Volvo прави поредната крачка към реализиране на стратегията си Vision 2020 за постигане на нулева смъртност при инциденти на пътя.

Компанията ще оборудва автомобилите си с "умен" ограничител на скоростта, който ще отчита географската позиция на превозното средство, пише automedia.

Всъщност, Volvo започна работа над "свръх-безопасен" автомобил още през 2012 година. Шведите са на мнение, че догодина ще разполагат с достатъчно модерни системи, които ще постигнат нулева смъртност на пътя. Идеята на компанията е същото така да няма сериозно пострадали.

Има обаче фактори, които пречат на поставените цели и един от тях е превишението на скоростта.

Затова Volvo ще постави ограничител, който няма да позволява на автомобилите на марката да вдигат повече от 180 км/ч. Освен това, новата система ще намалява автоматично скоростта на автомобилите на марката при преминаване край болници и училища.

През април 2018 г. британският изследователски център Thatcham Research обяви най-безопасният автомобил в страната. Това е Volvo XC90, тъй като от неговото излизане през 2002 година на местния пазар досега нито един човек не е загинал при катастрофа с него.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК