Световната здравна организация: Wi-Fi-ът е евентуален канцероген

Някои учени намират връзка между безжичния интернет и проблеми като Алцхаймер и левкемия

27.11.2018 | 15:19 Редактор: Иван Берберов
Световната здравна организация: Wi-Fi-ът е евентуален канцероген

Днес много хора в цивилизования свят трудно могат да си представят нормален живот без интернет. Интернет, Wi-Fi и появата на новите технологии заемат водеща позиция в ежедневието ни. Но Wi-Fi не е толкова безопасен, колкото изглежда.

Когато става въпрос за Wi-Fi, вероятно почти всеки има в къщата си Wi-Fi рутер, поради неговото удобство. Страховете около Wi-Fi сигналите започват в момента, в който кажете "радиация". Някои смятат, че излъчването от Wi-Fi рутера, е в радиочестотната лента, докато други експерти казват, че Wi-Fi излъчването има негативен ефект върху различни неща като мозъка и нервната система.

Световната здравна организация нарича безжичното излъчване евентуален канцероген. Wi-Fi може да наруши развитието на плода и нормалното клетъчно развитие при деца и младежи. Костният мозък на главата на детето абсорбира 10 пъти повече радиация от възрастен, докато тези на кърмачетата и малките деца абсорбират дори още повече, поради което се появяват вродени патологии.

Учени са забелязали дори връзка между излъчването от Wi-Fi рутера и скоростта на заспиване. Ако спим в близост до телефон, който приема сигналът, излъчван от Wi-Fi рутера, вероятността да заспим по-трудно и сънят да е по-неспокоен се увеличава. В такава ситуация се регистрира промяна в мозъчните вълни, предаде Dnes.bg.

Учените също така са озадачени от факта, че хората стават като "забавени", ако прекарват дълго време в среда с Wi-Fi. Използвайки ядрено-магнитен резонанс (MRI), те провели проучване, показващо намаляване на мозъчната функция в някои области на мозъка, ако са засегнати от радиочестотите, предаващи интернет.

Сред другите вреди от излъчването на сигнал от рутера са: Намаляване на мозъчната активност при жените, заради повишаване на енергийните разходи; влошаване на качеството на спермата, заради топлинната радиация; подбужда ракови клетки. Все още тепърва трябва това да бъде обстойно изследвано, но при животни многократно е доказано, че експозицията на радио вълни увеличава шансовете за развитие на злокачествени тумори.

Световната здравна организация е установи също така, че Wi-Fi може да подпомогне възникването на сериозни здравословни проблеми като Алцхаймер, дефицит на вниманието и хиперактивност, аутизъм и левкемия. Wi-Fi излъчването влияе и върху концентрацията. 

Снимка: Pixabay.com