Германски учени: Шоколад, чай и кафе за по-дълъг живот

Те обаче трябва да се приемат в комбинация с цинк

11.11.2018 | 12:06 Редактор: Тодор Петров
Германски учени: Шоколад, чай и кафе за по-дълъг живот

Похапването на шоколад, пиенето на чай или кафе, могат да ни помогнат да живеем по-дълго. Това твърдят учени от университета "Фридрих-Александър" в Ерланген, Германия. Но има уловка, те трябва да се приемат в комбинация с цинк.

Оказва се, че във важния минерал за организма има съставка, която се активира при приема на горепосочените храни и напитки, като забавя стареенето.

Стресът води до увреждане на клетките и поява на рак и заболявания като Алцхаймер. Според изследването шоколадът, чаят и кафето съдържат полифеноли – антиоксиданти, които намаляват въпросното увреждане. Те защитават клетките от газ, който се явява отпадъчен продукт от оксидативния стрес. 

Той уврежда човешката ДНК и води до преждевременно стареене. Освен това се свързва с възпаление, което причинява дегенеративни заболявания, пише Tialoto.bg.

Според проучването полифенолите не са достатъчно силни, за да се борят с остатъчния газ. Трябва им помощник и цинкът е идеален за това. Тяхната комбинация наподобява супероксид дисмутаза – един от най-важните ензими на антиоксидантната система, който предпазва тялото от увреждането, причинено от клетките в газа.