Учените шокирани - най-дебелият лед в Арктика се пропука!

Пропукалият се лед е с дебелина 4 метра, а може да достигне и до 20

21.08.2018 | 22:20 Редактор: Лазарина Колчагова
Учените шокирани - най-дебелият лед в Арктика се пропука!

Най-дебелият и стар океански лед в Арктика се пропука за пръв път. Учените описват феноменът като ужасяващ, както и като огромна червена лампа за ефекта на климатичните промени върху земното кълбо.

Ледът, който не се е пукал никога досега, вече се е отворил два пъти от началото на годината заради топлите ветрове и глобалното затопляне край северната част на Гренландия, пише Dnes.bg.

Водите в Северния ледовид океан, около северната част на острова са толкова замръзнали, че според изчисленията на учените, това ще бъде последния лед, останал на земята. 

Последните събития, обаче, показват точно обратното, а изводите, до които може да се стигне стават все по-плашещи.

Според учените прогнозите, че последният лед на земята ще остане до Гренландия, се оказват грешни. Към момента изследователите смятат, че всъщност той ще бъде доста по на запад.

Пропукалият се лед е с дебелина 4 метра, а може да достигне и до 20 метра. Тази зима, обаче, нещата стоят различно. Ледът е изложен на много вятър, който го избутва от бреговете на Гренландия навътре във водата. 

Той е лесно подвижен заради по-топлия въздух, чиято температура се повишава все повече през последните 15 години. Ледът изтънява постепенно, а това е сигнал за драматичната трансформация на арктическия климат.

Снимка: Pixabay