Тревожна статистика: Хората стават все по-дебели и по-болни!

През 2045 г. населението в света ще е много затлъстяло

23.05.2018 | 17:07 Редактор: Василена Василева
Тревожна статистика: Хората стават все по-дебели и по-болни!

Близо една четвърт от населението на планетата ще е затлъстяло през 2045 г., предупредиха учени, цитирани от Франс прес. Заключенията им бяха представени на Европейския конгрес за затлъстяването във Виена.

Световната здравна организация (СЗО) смята, че около 13% от възрастните хора - 11% от мъжете и 15% от жените, са били засегнати от затлъстяване през 2016 г.

Според прогнози на датски и британски учени, това процентно съотношение ще нарасне до 22 на сто през 2045 г., отбелязва Dnes.bg

"Тази тенденция може да бъде обърната в обратна посока, но за това е нужна политическа воля", казва д-р Алън Моузес, който работи за датската компания "Ново нордиск" - най-големия производител на инсулин в света.

Прогнозите са различни за отделните страни. Ако тенденцията се запази, над 55% от населението на САЩ ще е затлъстяло през 2045 г., при 39% през 2017 г. Според авторите на изследването, към здравословния проблем с килограмите се прибавят още Диабет тип 2, който ще обхване 12% от глобалното население през 2045 г., при 9 на сто през 2017 г.

Затлъстяването е бич за общественото здравеопазване в целия свят. Според резултатите от миналогодишно американско изследване, процентното съотношение на затлъстелите хора в света непрестанно се увеличава от 1980 г., като се е удвоило в 73 страни. В резултат се е увеличила смъртността вследствие на сърдечносъдови болести, диабет и някои видове рак.

Наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с храненето и начина на живот. СЗО препоръчва да се ограничи приемът на липиди и захари и да се извършват редовни физически упражнения.

"За да може случаите на диабет да обхващат около 10% от глобалното население през 2045 г., ще трябва нивото на затлъстяване сред населението да бъде сведено също до 10%", отбелязаха авторите на изследването.

Снимка: Pixabay