Хилядолетният брят на Сливен изобразен на възпоменателна монета от БНБ

Номиналната ѝ стойност е 10 лв., а нумизматите ще могат да я купят срещу 78 лв.

21.04.2018 | 10:47 Редактор: Велислав Филипов
Хилядолетният брят на Сливен изобразен на възпоменателна монета от БНБ

От 23 април Българската народна банка (БНБ) пуска в обръщение сребърна възпоменателна монета "Старият бряст в Сливен", съобщи пресцентърът на централната банка.

Номиналната стойност на монетата е 10 лева, а нумизматите ще могат да я купят срещу 78 лв.

„Монетният двор“ е отсякъл възпоменателната монета в 3000 тираж.

На лицевата страна на монетата е изобразена емблемата на Българската народна банка с годината "1879“ върху лентата, над нея е годината на емисията "2018“. Надписите околовръст гласят: горе – "Българска народна банка“, долу – година на емисията "2018“ и номиналната стойност „10 ЛЕВА“.

На гърба на монетата е изобразен Старият бряст в Сливен, а околовръст има надпис "Старият бряст –  хилядолетен символ на Сливен“.

Автор на художествения проект е Пламен Чернев, информира Investor.bg.

Сребърната пара ще се продава в БНБ –  на две каси на пл. "Княз Александър I" 1 и на четири каси в Касов център на БНБ на ул. "Михаил Тенев" 10, както и в офиси и клонове на Първа инвестиционна банка, "Райфайзенбанк" (България) и "Тексим Банк".

До 25 април, включително, всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от БНБ до два броя монети, след което възпоменателната монета "Старият бряст в Сливен" ще се продава без ограничения.

Снимка: БНБ