Златото на олимпиадата, пак от сребро

Според действащия правилник на Международния олимпийски комитет всеки златен медал трябва да съдържа поне шест грама 24-каратово злато

18.02.2018 | 10:24 Редактор: Ивайло Николов
Златото на олимпиадата, пак от сребро

От емоционална гледна точка олимпийският медал може да е безценен. Кой би могъл да определи цена на дългогодишните усилия, които един спортист трябва да положи, за да се качи на почетната стълбичка?

От икономическа гледна точка обаче стойността на всеки медал зависи от пазарни правила, при които се взимат предвид от разходите за използваните материали при производството до пътя на спортиста и контекста на Олимпийските игри, при които го е спечелил, пише investor.bg.

Така например през 2013 г. бяха платени рекордните 1,47 млн. долара за един от четирите медала, които Джеси Оуенс спечели през 1936 г. на Олимпийските игри в Берлин. Този спортист беше най-награждаваният на игрите, а афроамериканският му произход нанесе тежък удар върху теорията за превъзходството на арийската раса, прокламирана от нацисткия лидер Адолф Хитлер.

За Олимпиадата в Пьонгчанг организаторите са поръчали производството на 259 комплекта медали. Всички имат еднакви размери–диаметър от 92,5 мм., но теглото им в грамове варира–586 за златните медали, 580 за сребърните и 493 за бронзовите.

Допълнителните шест грама на златните медали спрямо сребърните са всъщност голямата разлика, тъй като и двата вида медали са изработени от чисто сребро, но първите имат златно покритие.

Последният път, когато златните медали действително са изработени от този метал, е на Олимпийските игри в Стокхолм през 1912 г. Оттогава съставът им варира. Според действащия правилник на Международния олимпийски комитет (МОК) всеки златен медал трябва да съдържа поне шест грама 24-каратово злато.

По настоящи цени на златото, които са около 42 долара за грам, само покритието на всеки златен медал струва около 252 долара. Към това трябва да се прибавят около 307 долара за съдържанието на сребро, което се търгува за около 0,53 долара за грам.

Така всеки златен медал би струвал около 559 долара, а всеки сребърен медал – около 307 долара. Колкото до бронзовия медал, съставът му е 90% мед и 10% цинк, така че материалната му стойност е малка.

Още на investor.bg