Село за чудо и приказ бе продадено за 140 хил. евро в Германия

Анонимният купувач се сдоби с него по телефона

10.12.2017 | 17:16 Редактор: Василена Василева
Село за чудо и приказ бе продадено за 140 хил. евро в Германия

Едно малко германско селце си има нов собственик. Да, точно така. Село Алвин, в източната част на провинция Бранденбург беше продадено на търг.

Единственият наддаващ за селото го купи по телефона за скромните 140 000 евро. И така той е станал притежател на Алвин, в който живеят 15 човека. Населеното място е с обща големина от 16 хил. квадратни метра и се намира на два часа път с кола от Берлин.

Анонимният купувач се сдобива с цялата площ на селото с всичките му девет къщи, околни постройки, както и десетте му плевни и гаражи. Минималната цена на търгът е била 125 000 евро.

"Много заинтересовани страни се свръзаха с нас, дори от чужбина", казва Матияс Кнаке от аукционната къща Кархаусен през "Spiegel".

Новият собственик обаче ще си има работа по селото. Къщите са обитаеми и отопляеми, но има какво да се свърши. Много от фасадите са унищожени, има и проблем с мухъла.

Според Кнаке Алвин има "сериозна нужда от модернизация и реновация".

Селото е било собственост на намиращия се в него социалистически завод за гориво, който прекратява дейност през 1990 г. след обединението на Германия.

Малкото населено място започва да запада, като по-младите хора се преместват в големите градове в търсене на работа.

През 2001 г. двама братя купуват селото за "една символична дойчемарка", но не успяват да вдъхнат нов живот в него.

Новият собственик, който е пожелал да запази анонимност, смята да успее там където неговите предшественици са се провалили, разкрива още медията.

Още новини четете в Dnes.bg

Снимка: Karhausen Auction House