Неаполитанската пица влезе в списъка на ЮНЕСКО

Тестеният продукт вече е истинско съкровище

07.12.2017 | 16:39 Редактор: Василена Василева
Неаполитанската пица влезе в списъка на ЮНЕСКО

Културното и кулираното богатство не познава граници. Списъкът на ЮНЕСКО е поредното доказателство за това. Неаполитанската пица, иранските конни игри и холандските мелници са само малка част от нематериалното културно наследство на организацията.

"В кухнята с любов". Тези думи важат с пълна сила за италианците. Поредното доказателство – неаполитанската пица вече е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. 

По традиция лакомството от тесто се пече на пещ с дърва и е много тънко. Легендата разказва, че през далечната 1889 година в пицария "Бранди" в Неапол главният готвач Рафаело Еспозито и неговата съпруга Мария, в чест на кралица Маргарита Савойска, забъркали пица Маргарита с домати, моцарела и босилек или иначе казано, цветовете на италианското знаме.

И докато на Ботуша храната е универсалният език, а пицата запазена марка, на Балканите музиката е емблемата на местната душа. 

Затова сред 33-те елемента на нематериалното културно наслество ЮНЕСКО се озова и сръбското хоро, наричано "коло". 

Танцьорите се движат в кръг, хванати за ръце. А хорото играе важна социална роля, защото обединява всички членове на местната общност. 

Не само на Балканите, но и в Ирландия гайдите разказват цели истории. Но инструментът на островната държава няма мех и техниката за използването му е доста по-различна. Някои се шегуват, че ирландският гайдар спокойно може да пуши лула или да пие уиски докато свири. 

Новият списъкта ЮНЕСКО с нематериалното културно наследство доказва, че чудесата по света нямат граници. А кое е най-доброто? Оставяме на вас да изберете.

Снимка: Pixabay