Пандите вече не са "застрашен" вид за разлика от най-големите горили в света

Популацията им се е увеличила с повече от 16% за малко повече от десетилетие

05.09.2016 | 12:51 Редактор: Ирина Георгиева
Пандите вече не са

Гигантската панда, животното, което се превърна в икона на движението за опазване, вече не е застрашен вид, обявиха учени, пише The Independent.

След като популацията им се увеличи с повече от 16% за малко повече от десетилетие, Международният съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN) обнови статута им на "уязвими".

Причината за "възраждането" на животното е проста - програмата за опазване на китайското правителство, която се фокусира върху възстановяване на местообитанията му от гори с богат запас от бамбук.

Обратно на мита, базиран от зоологическите градини, гигантските панди без проблем се възпроизвеждат.

Природозащитната организация WWF, която използва пандата като символ, смята прекласифицирането като "изключително окуражаващо", но добави, че трябва да се разглежда в контекста на 52% среден спад в популациите на бозайници, птици, влечуги, земноводни и риба между 1970 и 2010 година.

В свое изявление IUCN предупреждава, че заради климатичните изменения повече от 35% от местообитанията на пандите с бамбук ще изчезнат през следващите 80 години. Това означава, че трябва да се направи повече за защита на горите, защото в противен случай пандите пак ще станат "изчезващ" вид.

Според проучване, проведено между 1998 г. и 2002 г. - намерени са 1 596 гигантски панди, живеещи в дивата природа. При последното проучване, проведено в периода 2011-2014 г. са открити 1864.

Същевременно от IUCN алармираха, че най-голямата горила в света е на път да изчезне. В дивата природа са останали само около 5000 броя от източноконгоанската горила (Gorilla beringei), чиято популация е намаляла с над 70% за последните 20 години, подчерта в комюнике организацията.