В помощ на "полицията": Старица дари 5000 лв. на измамници

Преди седмица още една жена от Лом се прости с 10 000 лв. - отново по същата схема

04.12.2018 | 16:17 Редактор: Иван Берберов
В помощ на

Жена на 82 години от Лом е дала вчера 5000 лева на телефонни измамници, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана.

Във времето от 9:30 до 12:30 часа жената получила няколко обаждания на стационарния си телефон от непознат, който се представил за служител на полицията и казал, че тя участва в акция за залавяне на телефонни измамници.

За целта трябвало да остави всичките си спестявания в плик на прозореца на къщата, за да може измамникът да ги вземе и полицията да го залови. Непознатият уверил, че след "приключване на акцията" парите ще ѝ бъдат върнати.

Възрастната жена повярвала на всичко и оставила плик с около 5000 лева на прозореца на приземния етаж на къщата си. След час установила, че парите ги няма, а след още два часа се обадила в полицията и разбрала, че е станала жертва на измама.

По случая е образувано досъдебно производство.

Преди седмица друга възрастна жена от Лом даде 10 000 лева на телефонни измамници, за този период и в Монтана станаха две подобни измами. Много хора от региона са подали сигнали в районните управления на МВР и на телефон 112, че са получили обаждания на своите телефони от измамници, но не са им повярвали.

Според криминалистите от ОД на МВР в Монтана преди празниците измамниците са се активизирали и хората трябва да са изключително внимателни при подобни обаждания.

През миналата година в област Монтана станаха 81 измами, като жертвите дадоха над 300 000 лева. През тази година измамите са по-малко, но в последните дни започнаха рязко да нарастват.

Снимка: Pixabay.com