Разбиха най-голямата печатница за фалшиви пари в България

Намерени са над 11 милиона евро и близо 2 милиона долара

22.10.2018 | 16:49 Редактор: Василена Василева
Разбиха най-голямата печатница за фалшиви пари в България

Най-голямата печатница за фалшиви пари у нас в последните 11 години е разбита при спецакция на полицията и прокуратурата. Откритите пари са с изключително високо качество.

Намерени са над 11 милиона евро и близо 2 милиона долара, каза заместник-главният прокурор Иван Гешев на специална пресконференция.

Печатницата е разбита в хотел в Слънчев бряг. Задържан е собственикът, който е част от схемата.

По време на акцията са претърсени над 30 адреса в страната. Четирима са задържани и вече обвинени. Утре спецпрокуратурата ще иска постоянния ми арест.

До момента такива банкноти не са правени, това е съвсем нова технология, която дори и Европол ще изследва. Евровите банкноти се продавали на стойност 6 процента от сумата, отпечатана на банкнотата, доларовите - 20 на сто.

От прокуратурата посочиха още, че банкнотите имат всички елементи на защита – воден знак и светещи линии, досущ като истинските.

Работата по случая върви още от януари, каза директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Двама от задържаните са познати на полицията за точно такива престъпления. По този случай може да бъде написана книга, посочи Спиридонов.

Снимка: МВР