Откриха 30 хил. лева в домовете на задържаните горски шефове

Петима души бяха арестувани, намерени са още незаконно притежавано оръжие и боеприпаси

19.09.2018 | 16:44 Редактор: Василена Василева
Откриха 30 хил. лева в домовете на задържаните горски шефове

Близо 40 000 лева са открити в домовете на задържаните шефове на дирекции и горски стопанства. 

Петима души бяха арестувани, сред тях шефовете на Горското стопанство в Своге - Петър Петров и Регионалната дирекция по горите в София - Милко Христов. Задържани са и собствениците на базата в село Батулия и неговия син. При обиските бяха открити незаконно притежавано оръжие и боеприпаси. 

Групата е действала от 2014 година насам, като структурата ѝ е била идентична с тази на Изпълнителната агенция по горите.

Шефът на Регионалната дирекция по горите в София е начело на бадната за незаконна сеч и продажба на дървесина. Непосредствено под него стоял директорът на Държавно горско стопанство-София, който продавал добитата дървесина, като организирал и транспортирането ѝ. 

Останалите членове са горски стражари и лесничеи.

Банско, областите Благоевград и София са районите, където е пласирана стоката за отопление и дървен материал. Осигурявани са и дърва за огрев на роднини на замесените в схемата. 

Един от задържаните е надзирател, но баща му е служител на горското. И двамата наравно са участвали в престъпната група. 

До разкриването ѝ се стигнало след подаване на устен сигнал до ГДБОП и спецпрокуратурата. 

Пострадалите в района имали вяра само на тях, тъй като групата действала силово. Има регистриран случай на запален автомобил на жалбоподател. 

При извършените обиски са открити и оръжия. У двама от членовете са намерени автомати "Калашников", както и над 8 капсул-детонатори, които могат да се взривят и чрез телефон. 

А това наложило намесата на антитерористичния отряд.

Открити са и 30 хил. лв. Всички петима задържани са водели доста по-луксозен начин на живот, отколкото можели да си позволят със заплата на държавен чиновник.